2024. ápr. 18., csütörtök
Kérdések és a válaszok az új járványellenes intézkedésekről

Kérdések és a válaszok az új járványellenes intézkedésekről

2021.11.15. 08:53
ujszo.com

A kormány a múlt héten több új járványügyi óvintézkedést is elfogadott, amelyek az oltottak számára nagyobb szabadságot, az oltatlanoknak pedig nagyobb szigort jelentenek. Összeszedtük a változásokkal kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket és válaszokat.

A hírt a következő internetes portál közölte: ujszo.com

A felettesem ezentúl kérheti a Covid-igazolványom?
Igen. A kormány és a parlament is jóváhagyta azt a javaslatot, amelynek értelmében a munkáltatóknak az egész ország területén joguk lesz elkérni az oltási igazolást. Emellett abban is megállapodtak, hogy azokban a járásokban, ahol a járványhelyzet megköveteli, a munkáltatóknak nemcsak joguk, hanem kötelességük is lesz átállni az úgynevezett OTP-rezsimre. Ez a rövidítés az oltottakra, a fertőzésen átesettekre, valamint azokra vonatkozik, akik fel tudnak mutatni egy negatív teszteredményt. 

Mely járásokban számít annyira súlyosnak a járványhelyzet, hogy a munkáltatók kötelesek lesznek elkérni a Covid-igazolványt?
Mária Kolíková igazságügyi miniszter pénteken azt mondta, hogy a koalíció jelenlegi egyezsége alapján a járvány által leginkább sújtott, vagyis a fekete járásokban lesz kötelező az OTP-rezsim. Ez viszont legkorábban csak a következő kormányülés után (vagyis feltehetően szerdán) lesz biztos.

Nem oltattam be magam, nem is estem át a fertőzésen, és nincs negatív tesztem. Ez azt jelenti, hogy nem dolgozhatok?
Ha nem tud felmutatni érvényes Covid-igazolványt, akkor a munkáltató nem engedheti be a munkahelyére. Ilyen helyzetben a hatályos szabályozás azt mondja, hogy a munkavállaló nem teljesítette a munkahelyi kötelességét, ezért a munkáltató nem köteles fizetni a hiányzó órákat. Ennek elkerülésére viszont több lehetőség is van. Az egyik, hogy a munkáltató és a munkavállaló megegyezik a fizetett szabadságról, amíg a helyzet nem rendeződik. A másik, hogy a munkáltató tesztre küldi az alkalmazottat. Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter nemrég megerősítette, hogy a tesztelés költségét az állam november végéig megtéríti a munkáltatóknak. Ezt követően azonban elvileg már a saját zsebükből kellene tesztelniük az alkalmazottaikat, legalább heti kétszer. A munkáltatói érdekeket képviselő szakszervezetek azonban rendkívül felháborodtak ezen az intézkedésen, így lehetséges, hogy a kormány végül engedni fog, és decemberben is kifizeti a teszteket. Ez azonban szintén kérdéses, a következő napokban derülhet ki, hogyan alakul a helyzet.

 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai