2024. máj. 26., vasárnap
Katarína története a koronavírussal

Katarína története a koronavírussal

2020.3.14. 17:04
Zsuzsanna Sill

„Senki se legyen könnyelmű , mindnyájan felelősek vagyunk nemcsak saját, de a környezetünkben élők egészségéért is. “ – mondta Katarína, az a somorjai hölgy, akinél szerencsére a koronavírus tesztje negatív lett.

Katarína szerdán jött haza Nagyszombatból a fertőző osztályról negatív eredménnyel a  COVID-19 vírustesztelésen. Tudtunkkal ő az egyedüli somorjai lakos, aki tesztelésen esett át. Elmesélte nekünk hogyan zajlottak a vizsgálatok, mennyire meglepte őt az emberek reakciója, melyek sokszor negatívak voltak.

A koronavírusról szóló híreket  egy ideje követjük a hírekből, talán komolyabban csak hétfőtől vesszük, mikor városunkban is ülésezett a válságstáb, és különböző intézkedések születtek.

Katarína pár napja fájlalta a torkát, vasárnap fejfájás is társult hozzá, hétfőre már légszomj is. Ekkor jött az a gondolata, hogy kapcsolatba lép azokkal az ismerőseivel, akikkel az elmúlt időszakban közös programon vett részt, vannak e hasonló  tüneteik.  Egyik ismerőse elmondta neki, hogy karanténban van, mert az egyik családtagja kontaktusban állt olyan személlyel, akit COVID-19-re teszteltek és az eredményre várnak. Katarína ekkor gyors döntést hozott.

Annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban nem volt külföldön, nem volt kontaktusban fertőzött személlyel, bevásárlóközpontban sem járt, mégis ott motoszkált a fejében, mi van ha esetleg ő is fertőzöt. Felhívta körzeti orvosát, a délutáni órára való tekintettel vele már nem tudott kapcsolatba lépni.  Felhívta a 112-t, elmondta panaszait, s azt is , hogy imunproblémákkal küzd, és karanténban lévő személlyel volt kapcsolatban, azt az utasítást kapta, hogy várja meg a speciális mentő érkezését.  Ez nem volt a legkellemesebb hír, de felelőségteljesen gondolkodtam, mint a magam, mint a környezetem egészségéről, így nem volt más választásom. Ezután Katarína felhívta az ismerőseit, akikkel kapcsolatban volt, szerette volna tudatni velük, hogy koronavírus gyanú merült fel nála,és kérte őket maradjanak ők is karanténban.

A mentő három óra múlva érkezett meg, Katarínának azonnal védőmaszkot, kesztyűt  adtak, és elindutak a fertőzőosztályra, ott is külön lifttel mentek, így biztosították be, hogy a többi betegtől elkülönítve legyek.  Minden egészségügyi alkalmazotton védőruha volt, egyedül voltam a szobán.

Azonnal vért vettek, másnap elvégezték a szükséges törleteket. Ezután következett a várakozás végtelennek tűnő időszaka.  A várakozást azzal próbálta ellensúlyozni, hogy figyelte a koronavírussal kapcsolatos híradásokat. Így jutottak el hozzá azok a képek, amelyeket róla készítettek és pánik szerű szövegekkel osztottak meg a közösségi portálokon.  Először az álhírek terjesztőire nagyon mérges volt, fájlalta, hogy az ő helyzetéből szenzációt csinálnak. Természetesen értem, hogy az emberek pánikba estek, féltek, de ilyen helyzetekben inkább a segítség és az együttérzés lenne a helyénvaló.

Sok kellemetlen, nem épen diplomatikusnak mondható üzenetet kapott.  Ezek után hívta őt  Somorja város polgármestere, aki érdeklődött az állapota felől, és felajánlotta segítségét. Megegyeztünk abban, hogy az álhírek terjesztése után a város kiad egy  nyilatkozatot, miszerint a koronavírus gyanúja még nem bizonyított.

Az eredményekre hosszabb időt kellett várni, ugyanis egyenlőre a vizsgálatokat csak Pozsonyban végzik. Két nap után végre megérkezett az eredmény, a tesztek eredménye negatív lett. Szerdán hivatalosan is elhagyhatta a kórházat, egy nagy kő esett le a szívéről.

Katarína továbbra is nagyon felelőségteljesen áll a koronavírus veszélyhez, csak a legszügségesebb esetben hagyja el otthonát, akkor is védőmaszkot visel és kesztyűt.

Mindenkit arra figyelmeztet: „Ne legyen senki könnyelmű, ha külföldről jött valaki haza, tartsta be a 14 napos karantén időszakot, ha tüneteket észlel valaki magán hívjon segítséget. Igen a tapasztalatom is azt mutatja, akiért ilyen speciális mentő megy az a környezetében szenzációra szémíthat, de ez most másodrendű, cselekedjen mindenki felőségteljesen a félelem a pánik legnagyobb generátora.“

Végül Katarína üzenete: „Szeretném megköszönni azoknak az embereknek, akik mellettem voltak a nehéz pillanatokban, hogy nem terjesztettek rémhíreket. Az én helyemen akár ön is lehetett volna. Legyen mindneki körültekintő és figyeljünk egymásra.“

logo_minor

Copyright © 2024 Somorjai