2024. júl. 25., csütörtök
harmonia_hu

Jubileumi koncert után lemezbemutató – 10 éves a Harmonia Classica

2018.11.23. 12:44
felvidek.ma

Idén ünnepelte  fennállásának 10. évfordulóját a Harmonia Classica kamarazenekar, melynek tiszteletére májusban jubileumi koncertet adott a Németh-Šamorínsky István Művészeti Alapiskolában, ott, ahol a zenekar tagjai egykor elsajátították a hegedülés alapjait.

Az ünnepi hangversenyen rögzített felvételt adja most közre CD-n a társulat – ennek  bemutatója, vagy ha úgy tetszik „keresztelője” 2018. november 23-án este 7 órakor kezdődik a somorjai Mozi Clubban.

A zenekar 2008-ban alakult, a művészeti alapiskola volt tanárai és diákjai hívták életre. A csapat mozgatórúgója és máig összetartó ereje Hegyi Brigitta, a zenekar művészeti vezetője, aki szívén viseli a kamarazenekar sorsát.

A tíz év során mintegy húsz zenész fordult meg a csapatban, ez év szeptemberétől tizennégyen játszanak aktívan.

Az első koncertre mindjárt a bécsi Szent István-dómban került sor, egy magyar szentmise alkalmával, majd játszottak Somorján és környékén, Mosonmagyaróvárott, illetve a csehországi Pacovban és Prágában is. A zenekar két koncertet adott a bécsi Duna Filharmóniával Somorján, valamint az alsó-ausztriai Németóváron. Minden fellépés, hangverseny egy új kihívás a zenekar számára, tagjai mindenhol értékes tapasztalatokkal gyarapodtak.

A Harmonia Classica a Csallóköz egyetlen kamarazenekara, hiszen Pozsonytól Komáromig nincs más, komolyzenét játszó vonósegyüttes.

S hogy mi mozgatja a fiatal társulatot?
A klasszikus zene iránti szeretet és a formáció összetartó ereje. Mint minden csapatban, itt is voltak hullámvölgyek, de egymás megbecsülésének köszönhetően a tagok mindig túlléptek rajtuk.

A Moziban bemutatásra kerülő CD anyaga a barokktól a romantika korán át a kortárs komolyzenéig nyújt ízelítőt a Harmonia Classica sokrétű repertoárjából; vendégművészként Horváth Bazsó Zsuzsanna (fuvola) és Gaálová Ivana (ének) működik közre.

A rendezvényre a belépés ingyenes.

Copyright © 2024 Somorjai