2024. már. 1., péntek
Jön a gazdasági elsősegély, fellélegezhet az ország?

Jön a gazdasági elsősegély, fellélegezhet az ország?

2020.3.30. 06:58
ujszo.com

A kormány vasárnap ismertette az első szociális csomagot, mely a vírus negatív gazdasági következményeinek enyhítését célozza meg. A munkavállalók és a munkáltatók egyaránt anyagi támogatásra számíthatnak.

A hírt a következő internetes portál közölte: ujszo.com

Igor Matovič bemutatta az úgynevezett „gazdasági elsősegélyt“, mely főleg a dolgozóknak és a kisvállalkozóknak szól - TASR-felvétel

Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök „gazdasági elsősegélynek” nevezte a csomagot, elmondása szerint mindazokon igyekeznek segíteni, akik a szigorú korlátozások miatt jelenleg nem tudnak dolgozni, vagy pedig átmenetileg leállt a vállalkozásuk.

Államilag pótolt bér

A csomag egyik része a munkavállalókat érinti. Az egyik legfontosabb intézkedés, hogy azoknak a dolgozóknak, akiknek munkahelyét a válságstáb intézkedései miatt be kellett zárni, az állam kifizeti a bérük 80 százalékát. Ez az intézkedés egészen a krízishelyzet végéig érvényben marad. Matovič hangsúlyozta, hogy a támogatás szempontjából teljesen mindegy, hogy a munkavállaló szerződése határozott vagy határozatlan időre szól, az egyetlen feltétel az, hogy a munkaviszony nem lehet a felmondási szakaszban.

Táppénz és ápolási segély

További fontos intézkedés, hogy az egészségügyi állapotuk miatt karanténba került személyek számíthatnak a táppénzre (nemocenské), ennek összege pedig az első naptól kezdve a bruttó bérük 55 százaléka. A táppénzt korábban 10 napig a munkáltatónak kellett állnia, a rendkívüli helyzet miatt azonban már mindvégig a Szociális Biztosító fogja fizetni.

 

További információt ITT OLVASHAT.

 

Copyright © 2024 Somorjai