2024. júl. 13., szombat
Javulhat a közlekedés Somorja és Pozsony között

Javulhat a közlekedés Somorja és Pozsony között

2018.12.5. 03:00
Peter Gábor
ilust.obrázok

A közlekedésügyi minisztérium november 30-án aláírta a Dunajbus – Dunabusz projekt anyagi támogatásáról szóló szerződést.

A minisztérium által már régóta tervezett projekt most megvalósulni látszik, 92 200 Euró vissza nem térítendő anyagi támogatásról írták alá a szerződést, tudtuk meg Karolina Duckától, a közlekedésügyi minisztérium szóvivőjétől.

A Dunabusz projekt lényege, a Pozsony környéki településeket egy hajózási útvonal kialakításának segítségével összekötni a fővárossal.  A projekt fő célja egy rendszeres Duna menti személyszállítás kialakítása. Így a déli irányból érkező, a főváros felé haladó már eddig is kritikusan túlterhelt közúti és vasúti forgalom tehermentesítése lenne a cél. Ennek érdekében a projekt tervezetében 6 új kikötő kiépítését tervezik /Keszölcés, Vajka, Eurovea, Aucafe, River park, Dévény/, a már meglévő 3 mellé /Somorja, Gútor, Dunacsúny/. Az utasokat 7 katamarán típusú hajó szállítaná megközelítőleg 100 férőhellyel. Így az út pl. Gútorról a fővárosba kb. 25 percig tart majd.

A Dunabusz projekthez 2019 februárjában még további nélkülözhetetlen előtanulmányokat készítenek. Érsek Árpád miniszter is támogatja  ezt a fajta közlekedési módot, környezetvédelmi szempontból is elfogadható megoldásnak tartja-  tudtuk  meg a minisztérium szóvivőjétől.

logo_minor

 

Copyright © 2024 Somorjai