2024. már. 1., péntek
b_nagyszarva5

Iskolai GONDolatok

2019.2.26. 05:00
Zsuzsanna Sill

Az elmúlt időszakban folyamatosan előtérbe került a nagyszarvai szlovák iskola kérdése, hol ilyen , hol olyan híreket hallottunk. A múlt heti képviselőtestületi gyűlésen talán megoldás születetett.

A nagyszarvai képviselőtestület a csütörtöki gyűlésén foglalkozott a szlovák szülők által alapított Iniciatíva BKZ által beadott kérvénnyel. A képviselők tájékoztatása szerint a már ismert kérvényhez most egy névsort is csatoltak, azon gyermekek névsorával, akik a szlovák iskolát szeretnék látogatni. A lista 14 nevet tartalmaz, László Zoltán polgármestertől megtudtuk, hogy a listán szereplő 6 nagyszarvai gyermekből csupán három bejelentett lakos és valóban iskolaköteles. Két gyermek nem szerepel a nagyszarvai nyilvántartásban, pedig a listán nagyszarvai lakosként tüntették fel őket, egy gyermek sem a nyilvántartásban nem szerepel, se nem ismerik őt.

A környező falvak polgármesterei sem jelezték igényüket nagyszarva felé, egy esetleges szlovák iskola létrehozásával kapcsolatban. Az ülésen részt vett többek között Csallóköztárnok polgármestere is, aki hozzászólásában egy rövid  helyzetjelentéssel próbált rávilágítani a környező falvakba való betelepülésről.  A polgármesterek az egyeztetés alapján azt a javaslatot hagyták jóvá, hogy  ne Nagyszarván nyíljon szlovák osztály, ahol mindössze 15 százalék a szlovák lakosok száma, hanem Macházán, ahol 50 százalék fölé emelkedett a szlovák lakosok száma, és minden egyéb lehetőség adott egy új pl. konténeriskola megépítésére.

Addig is azok a diákok,  akik a 2019/20-as tanévben szlovák iskolát szeretnének látogatni a jóváhagyott közös iskolakörzetre vonatkozó határozat értelmében a  nagylégi iskolában tehetik meg.

logo_minor

Copyright © 2024 Somorjai