2024. júl. 13., szombat
kukkonia

II. Tour De Kukkonia: Dunaszerdahely felkerült Szlovákia kerékpáros térképére

2019.6.14. 09:04
kukkonia.paramater.sk

Június 23-án, vasárnap délelőtt második alkalommal kerül megrendezésre a Tour De Kukkonia  kerékpárverseny és családi bringatúra, melynek egyes kategóriáiban az amatőrtől a profi kerékpározókig, kortól függetlenül mindenki részt vehet.

A tavalyi első rendezvényen 320-an vettek részt, az idei verseny előtt másfél héttel pedig már több mint 200-an regisztráltak rá online – árulta el a verseny kapcsán megtartott sajtótájékoztatón Molnár Anna, a Kukkónia polgári társulás képviselője.

Három kategóriában versenyeznek, ezek közül a legkeményebb kapta a Tour De Kukkonia megnevezést, melyre profi kerékpárosokat várnak, és ebben a kategóriában kizárólag országúti kerékpárral lehet részt venni. A verseny 80 kilométeres távon zajlik, a Pozsonyi és a Bécsi út kereszteződésében repülő rajttal indul, majd keresztülmegy Királyfiakarcsán, Dercsikán, érinti Bakát, átmegy Bősön, onnantól a bringások Nyárad felé veszik az irányt, majd Balony, Csilizradvány, Padány és Alistál következik, végül Ekecstől fordulnak vissza Dunaszerdahely felé, és Nyárasd, Vásárút és Csallóközkürt érintésével érkeznek vissza a városba – Nagyudvarnokot ezúttal kikerülve a Tescónál induló átkötőúton jutnak el a versenyzők a Kisudvarnoki úti temetőhöz, ahol a Gyurcsó István utcában találják meg a célt.

A középső, Tour De Kukkonia Easy kategória az előbbinek kevesebb mint a fele, 36 km hosszú, és a fent említett útvonalon Bősig tart, onnan a kerékpárosok visszafordulnak, és ugyanazon az útvonalon érkeznek vissza Dunaszerdahelyre, az ő célvonaluk a Bécsi úton, a Schindler cég parkolója közelében lesz.

A harmadik kategória a családokat próbálja megszólítani, gyerekeikkel együtt. Ennek a hossza mindössze 6 kilométer, Királyfiakarcsáig és vissza.

kukkonia1

Molnár Anna elárulta, hogy  a verseny minden egyes kategóriájának összes résztvevője a MOL Arénánál gyülekezik majd, és onnan indulnak a Pozsonyi és a Bécsi út irányába. A profi és az easy kategória repülőrajtja között 10 perc telik majd el, a családi kategóriában indulók pedig szintén némi időeltolódással vághatnak neki a távjuknak.

„Kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy támogassuk a sportot, az egészséges életmódot, a mozgást, illetve felhívjuk a figyelmet a bringás közösségre. Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy támogassuk a gyerekek lehetőségeit a mozgásra” – szögezte le.

Hájos Zoltán polgármester közölte, hogy Dunaszerdahely ismét örömmel állt a Kukkónia kezdeményezése mellé, és vesz részt társszervezőként a rendezvényen. „Bízom benne, hogy még nagyobb számban fognak ezen elindulni, mint tavaly. Továbbá abban is, hogy mindenkit meg tudunk szólítani a kerékpározás szerelmesei körében” – húzta alá.

kukkonia2

Inczédi Gábor, a városháza műszaki osztályának munkatársa pedig kijelentette, Dunaszerdahely és a járás ezzel felkerült Szlovákia kerékpáros térképére.

„Sokat tanultunk a tavalyi évi szervezés küzdelmeiből, láttuk, hogy ezt a tömeget hogyan kell a városból kivezetni, mik az igényeik a rövidebb és hosszabb útvonalon. Egyszerűsítettük az útvonalakat, így biztosan nem fognak páran eltévedni, mint tavaly” – hangsúlyozta.

Elárulta azt is, hogy értesítik a községeket, melyeken áthalad a verseny, hogy adott esetben kijöhessenek lakosaik azt megtekinteni , illetve szurkolni a résztvevőknek. „A kontinentális versenyek hangulatát szeretnénk itt is meghonosítani” – emelte ki.

A versenyre regisztrálni előzetesen június 20-ig lehet a www.kukkonia.sk oldalon, egy nappal a verseny előtt, szombaton 16 és 18 óra között, a verseny napján, vasárnap pedig 7 óra és 8.30 között a MOL Arénánál. A versenyzők startcsomagot kapnak időmérő chippel, rajtszámmal, ajándékokkal, az egyes kategóriák és korosztályok győztesei ugyancsak jutalomban részesülnek.

A leghosszabb táv első helyezettjei várhatóan 11.30 környékén érkeznek vissza. A többi résztvevőt, aki pedig ekkorra már befejezte saját versenyét a Bécsi úton, visszavárják a MOL Arénához, ahol különböző kerékpárok és kerékpáros attrakciókat próbálhatnak majd ki.

 

Copyright © 2024 Somorjai