2024. máj. 27., hétfő
velikonoce

Húsvéti gondolatok

2020.4.10. 08:36
Zsuzsanna Sill

A húsvétról jellemzően három gondolat jut eszünkbe a feltámadás, a bűnök megváltása, a természet újjászületése, idén kiegészül a karanténnal.

A húsvét a legnagyobb keresztény ünnep, a feltámadás ünnepe. Húsvét üzenete az, hogy Isten az életre teremtette az embert, nem csak a földi életre, hanem az örök életre is.  A húsvét valamint a hozzá kapcsolódó ünnepnapok a mozgó ünnepek közé tartoznak.  A keresztény  ünnephez  szinte minden népnél, több népszokás kapcsolódik. Ilyen ismert szokás a barkaszentelés,  húsvét előtti ún. virágvasárnapon szentelik, bár egyházi szokás a népi hagyományokban is megfigyelhető. Nagypéntek szigorú böjti nap,  tartózkodni kell a húsételektől. A  szokásos keresztútjáráson felidézik a hívek Jézus szenvedésének egyes állomásait. Nagyszombattal ért véget a negyvennapos böjt. Húsvétvasárnap a feltámadás vasárnapja, ehhez a naphoz sok helyen az ételszentelés  hagyománya is kapcsolódik. Ehhez a naphoz is munkatilalom kapcsolódott. A húsvéthétfő a locsolkodás napja. Több szimbóluma is van a húsvétnak, melyek nem kapcsolódnak a vallási ünnephez. Ilyen a tojás az élet újjászületésének szimbóluma, vagy a húsvéti nyuszi, melynek hagyománya Németországból való.

Az idei húsvét más lesz, a koronavírus-járvány rányomta bélyegét  az ünnepre, és az azt megelőző böjti időszakra.  A kialakult nehéz helyzet ellenére kívánunk olvasóinknak kellemes húsvéti ünnepeket.

Copyright © 2024 Somorjai