2024. ápr. 21., vasárnap
kompa

Hol komp, hol nem komp

2020.2.25. 09:26
ma7.sk

Sok víz folyt le a Dunán, és köteteket tenne ki a sok újságcikk, melyek a három elvágott falu, Vajka, Nagybodak és Doborgaz keserves helyzetéről szólnak. Ezúttal a kompra való feljutás mai napig megoldatlan állapotáról írunk. A felvízcsatorna három kisközségét több mint 25 éve vágták el a Csallóköztől, és az itt lakók azóta is kénytelenek nap mint nap szembenézni a felvízcsatorna túloldalára való átkelés gyötrelmeivel.

A hírt a következő internetes portál közölte: ma7.sk

Azt gondolhatnánk, hogy egy komp működésénél mi sem egyszerűbb: egyik parttól a másikig ingázik. Ennél azért bonyolultabb a dolog. Mert mi van akkor, ha a rendszer, amit az illetékesek kitaláltak, nem működik? Márpedig a Vajka és Keszölcés között működő (vagy nem működő) komp és sorompós rendszer egyre inkább ellenszenvessé válik a kisközségek lakói számára. A komp elérhetőségét és a már jó néhány évvel ezelőtt bevezetett sorompós rendszert a Vízgazdálkodási Vállalat biztosítja, szorosan együttműködve a Ponton City céggel, amelynek a komp üzemeltetése a feladata.

Az évek során különféle módszereket próbáltak bevezetni, hogy az itt élő őslakosoknak ne kelljen a sor végén állniuk, különösen turistaszezonban, amikor az ide érkezők elözönlik a szigetet. Ezért vezették be többek közt az itt lakók autójának rendszámtábláját leolvasó kamerarendszert, illetve a csiprendszert. A sziget lakói az átjutás során elsőbbséget élveznek, sőt külön sávot használhatnak a komphoz. Így lenne ez normális és természetes, ha működnének a dolgok. Csakhogy időközben a települések olyan lakókkal is gyarapodtak, akiknek nincs bejelentett lakhelyük itt, mégis élvezik a kiváltságosok helyzetét. A ,,rezidensek” számára a községek biztosították a csipkártyát, és a rendszámtáblájukat is bejegyezték.

További információt ITT OLVASHAT.

 

Copyright © 2024 Somorjai