2024. júl. 21., vasárnap
Hiányosságok sorát találták a vajkai komp üzemeltetésében

Hiányosságok sorát találták a vajkai komp üzemeltetésében

2019.3.20. 06:50
ujszo.com

Az Állami Számvevőszék (NKÚ) ellenőrei hiányosságokat találtak a Vajka és Keszölcés között közlekedő komp üzemeltetésében.

Az ellenőrzést a parlamenti képviselők indítványának, a Környezetvédelmi Minisztérium (MŽP) belső ellenőrzésével kapcsolatos információknak és a saját kockázatelemzésüknek a hatására hajtották végre. Erről Marek Papajčík, az NKÚ szóvivője tájékoztatta a TASR-t.

„A szolgáltatások teljes körű átvizsgálása hiányosságok egész sorát tárta fel, amelyek a Vízgazdasági Építő Társaság (VV) szerveinek a munkáját és a döntéshozás átláthatatlanságát érintették. A külső ellenőrzések legnagyobb szlovákiai tekintélye megállapította, hogy szabálytalanságokat követtek el, és hogy a komp működésével kapcsolatos szerződés előnytelen az állam számára”

– közölték az ellenőrök.

A komp 1993-tól az év minden szakában biztosítja a személyszállítást és a kisebb terhek szállítását a Vajka és Keszölcés közötti csatornán, amelynek hossza körülbelül 520 méter. 2013-ig a mai Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) működtette a kompot az állami Vízgazdasági Építő Vállalattal kötött kétoldalú szerződés keretében.

Az ellenőrök elmondták: miután a Környezeti Alap forrásaiból az SVP vállalat megjavíttatta a kompot, a szerződést ismét megkötötték, majd 2015 júniusában ezt közös megegyezéssel felbontották. A 2015-ös közbeszerzés után a Vízgazdasági Építő Vállalat „fel nem bontható szerződést kötött a Ponton City a.s. társasággal, anélkül, hogy feltüntették volna azt az anyagi keretet, amelyet a Környezetvédelmi Minisztérium határozott meg”.

Az NKÚ szerint egy közérdekű közlekedési szolgáltatásról van szó, amelyet éppen ezért nem egy állami vállalat pénzéből kellene finanszírozni. Az ellenőrök szerint az is bebizonyosodott, hogy az állami vállalat belső ellenőrzése egyáltalán nem foglalkozott sem a komphoz tartozó szolgáltatásokkal, sem a szerződés feltételeinek a betartásával. „Azt is megállapíthatjuk, hogy az SVP állami vállalat furcsa módon kapcsolódott be a VV által meghirdetett közbeszerzési folyamatba, hiszen nyilvánvaló volt, hogy a szolgáltatásokat nem tudja biztosítani. Mindennek az az eredménye, hogy a vízi közlekedéssel kapcsolatos közszolgáltatásról kötött előnytelen szerződés továbbra is érvényben van” – állapította meg a hivatal.

Az ellenőrök tehát az a következtetést vonták le, hogy a szerződési feltételek hátrányosan érintették a Vízgazdasági Építési Vállalatot, és hogy a szerződés előnytelen volt az állam számára.

A vizsgált időszakban minden szerződéskötés során megnőtt a komp szolgáltatásainak az ára.

Az NKÚ szerint a problémával kormányszinten kell foglalkozni.

Copyright © 2024 Somorjai