2024. máj. 25., szombat

Hétfőtől újabb enyhítések

2021.5.14. 08:36
ujszo.com

Az egészségügyi minisztérium és a Közegészségügyi Hivatal ismertette a legújabb óvintézkedéseket. A teljes szabadságra még ugyan várni kell, de már legalább körvonalazódik, milyen tempóban nyit az ország. Az enyhítések érintik az esküvőket, a mozikat és lassan búcsút inthetünk az FFP2-es típusú szájmaszknak.

A hírt a következő internetes portál közölte: ujszo.com

Újdonság, hogy hétfőtől az éttermek teraszai és a konditermek a bordó járásokban is nyitva tarthatnak, csak akkor rendelik el a bezárásukat, ha romlik a járványügyi helyzet. Minden járásban eltörlik a kötelező lázmérést az üzletközpontba való belépésnél, az üzletekbe való belépéshez már negatív tesztre sem lesz szükség. A déli járások rózsaszínűek, és már engedélyezve lesz az ételfogyasztást is a bevásárlóközpontokban. A besorolástól függő konkrét feltételeket a május 17-től hatályos rendeletében teszi közzé a Közegészségügyi Hivatal. A plázákban a továbbiakban is zárva kell tartani a gyereksarkokat és azokat a részeket, ahol több ember ülhetne egy helyen.

Akik a lagzi miatt halogatták eddig az esküvőt, részben fellélegezhetnek – a rózsaszín járásokban bent legfeljebb 25 ember, kültéren pedig 50 személy részt vehet már a lagzin. Ugyanez a szabályozás érvényes az ünnepségekre, családi összejövetelekre. Ha ezekben a járásokban tovább javul a járványhelyzet és átlépnek a narancssárga besorolásba, akkor ilyen eseményeken bent már 50, kint pedig 100 vendég is részt vehet. Ján Mikas tiszti főorvos viszont figyelmeztetett, a részvételhez minden esetben negatív teszteredmény szükséges: 72 óránál nem régebbi PCR-teszt vagy 24 óránál nem régebbi antigéntesztet kell felmutatni. Ami a tömegrendezvényeket illeti, narancssárga járásban 500 személy is részt vehet kültéri ülő rendezvényen, ha ezt a hely kapacitása engedi – az ülőhelyek felét lehet elfoglalni.

 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai