2024. júl. 20., szombat
skolstvo ruska

Használ vagy árt a szájmaszk?

2020.9.8. 12:51
vasarnap.com

A tanév kezdete előtt egy nappal több a Covid-fertőzött Szlovákiában, mint az áprilisi tetőzés és a legszigorúbb intézkedések idején volt, mégis, mintha senki sem venné komolyan. Annyira nem, hogy a közösségi oldalakon már csoportok alakulnak a maszkviselés ellen, és azt is kétségbe vonják, létezik-e egyáltalán a koronavírus.

A hírt a következő internetes portál közölte: vasarnap.com

Érthető, hogy az emberek három hónapig tartó teljes fegyelmezettség és szigorú korlátozás után vágytak egy kis nyári lazaságra, és miután a kormányfő elhitette velük, világbajnokok vagyunk a védekezésben, úgy érezték, legyőztük a nyavalyát. Csakhogy a koronavírus újra itt van, még nagyobb erővel, mint tavasszal, bennünket pedig sokkal védtelenebbül talál. Elég, ha körülnézünk a tömegközlekedési eszközökön, bevásárlóközpontokban, templomokban, és láthatjuk, hogy ugyan szájmaszk mindenkin van, de sokan az állukig lehúzzák, mások az orrukat hagyják szabadon, megint mások csak az egyik fülükön lógatják. Arról nem is szólva, hogy szinte mindenki a zsebéből, táskájából kapja elő, napokig hordja és nem, hogy nem fertőtleníti, vasalja, de napokig nem is mossa. Mert a folytonos aggodalomba és óvatosságba is bele lehet fáradni, fásulni, és aki saját családjában, szűkebb környezetében nem tapasztalta meg, milyen veszélyes ez a betegség, hajlamos félvállról venni.

Maszk nélkül a buszon

Főként, hogy senki nem ellenőrzi, ki jogosult a maszkviselési kötelezettség alóli felmentésre (asztmások, bizonyos bőrbetegségekben szenvedők, autisták, egyes pszichiátriai betegek stb.), és egyébként sem jár büntetés azért, ha valakin nincs maszk. Azaz járhatna, de ezt csak a rendőrök, valamint a városi rendőrség tagjai jogosultak kiszabni, őket pedig csak akkor hívják a boltosok, buszsofőrök, ha valaki agresszívan viselkedik. Ha valaki úgy száll fel a buszra maszk nélkül, hogy azt mondja, asztmás és légzési nehézségei vannak, a sofőr legfeljebb arra kérheti meg, hogy üljön a többi utastól távolabb. Arra, hogy a kivételre való jogosultságát ellenőrizze, nincs lehetősége, hiszen senki nem hordja magánál az orvosi leleteit, és nem is köteles ezekbe bárkinek betekintést engedni.

Csak abban bízhatunk, hogy az emberek többsége felelősségteljesen viselkedik, és tekintettel van másokra, mert sajnos, egyelőre valóban nem ismerünk hatásosabb ellenszert a koronavírus ellen, mint a maszkviselés, a kézmosás és a távolságtartás. Az első főleg meleg időben felettébb kényelmetlen, de mielőtt zúgolódni kezdenénk, gondoljunk arra, mennyire természetesnek vettük a múltban is, hogy influenzajárvány idején az orvosok, a kozmetikusok maszkot viseltek. Ahogy ők óvtak akkor bennünket, úgy óvjuk mi is környezetünket azzal, ha elfedjük a szájunkat és az orrunkat is, mert pont az orron és a szájon át juthat a legtöbb fertőző váladék a környezetbe.

Egymást hergelik

„A szájmaszk azt hivatott megakadályozni, hogy a vírust terjesszük a környezetünkbe. Önzésnek tartom, ha valaki közösségben, nyilvános helyen nem visel szájmaszkot, mert ezzel azt üzeni, hogy nem törődik másokkal. Ez vonatkozik a gyermekekre, pontosabban azok szüleire is, mert a gyermekeknél ugyan enyhébb lefolyású a betegség, de ugyanúgy terjesztik, mint a felnőttek” – mondja Alexandra Bražinová epidemiológus.

 

További információt ITT OLVASHAT.

 

Copyright © 2024 Somorjai