2024. ápr. 21., vasárnap
Frigyes Földes

Háromszor II. Erzsébet királynőnél

2020.7.29. 07:59
ujszo.com

Somorjáról röppent ki a világba. Földes Frigyes a vívásnak köszönhetően jutott a morvaországi Olomoucba, ahol máig él, de közben közel két évtizedet töltött Nagy-Britanniában, ahol vívóedzőként olimpiai és világbajnokot nevelt öttusában. Szaktekintély sportágában, az angolok elismerését is élvezhette. A minap szülővárosában járt, és előjöttek szigetországi élményei.

A hírt a következő internetes portál közölte: ujszo.com

Földijeink közül aligha akad még egy sportember, akit háromszor fogadott volna II. Erzsébet brit királynő. Hogyan fordulhatott ez elő Földes Frigyessel?

Nagyon egyszerű a történet. Az 1996-os atlantai olimpián a brit csapat nagyon rosszul szerepelt. Csak egy aranyat és egy-két más érmet szerzett, ami az akkori kormány szerint egy nagyhatalomnak nem volt elég. És 1998-tól nagy összegű anyagi támogatásban részesítette az élsportot. A következő két évben megalakultak az élsportközpontok, amelyek Angliában addig nem léteztek. Az öttusa is belekerült ebbe a programba, mégpedig úgy, hogy valamit ígérni kellett a 2000-es sydney-i olimpiával kapcsolatban. A szövetség úgy döntött, hogy elvállalja, hoz egy érmet a távoli Ausztráliából. 1999 októberében kerültem ki Angliába, akkor, amikor a központi felkészülési program elindult, és 2000 szeptemberében letettünk egy arany- és egy bronzérmet az asztalra, miután a sydney-i játékokon női öttusában Stephanie Cook győzött, Kate Allenby pedig harmadik lett. Mivel az olimpia brit szempontból nagyon eredményes volt, a királynő úgy döntött, hogy meghívja a sikeres csapat egy részét a Buckingham-palotába. Először fordult elő a történelem folyamán, hogy ilyen társaságot fogadott a királynő. Mindenki nagyon megörült, hogy mehetünk hozzá.

További információt ITT OLVASHAT.

 

Copyright © 2024 Somorjai