2024. máj. 25., szombat
gyertyaontés3

Gyertyaöntés hagyományát elevenítették fel

2019.12.20. 05:00
Zsuzsanna Sill

A Csallóközcsütörtöki Játékvár Játszóház vezetősége évről –évre célul tűzi ki régi, mára elfelejtett foglalkozások bemutatását.

Decemberi karácsonyváró foglalkozásuk alkalmával az ismert csallóközi méhészházaspárt Molnár Lászlót és feleségét Mónikát hívta vendégségbe, akik több méhcsaláddal is foglalkoznak.  Közösen a gyerekekkel méhviaszból gyertyát öntöttek. Lacitól megtudták a gyerekek, hogy a méz jótékony hatással van az emberi szervezetre. Felesége Mónika pedig a gyertyakészítésről mesélt a gyerekeknek:

„A gyertyakészítés művészet. Olyan művészet, amely túlélt több évszázadot, és a szükség teremtette. A gyertyaöntés ma igen népszerű, széles körben elterjedt hobbi elfoglaltság. Akár saját használatra készítjük a gyertyát, akár eladjuk vagy ajándékba szánjuk, a gyertyakészítés könnyen művelhető,  hogy a gyertya saját kezűleg milyen lesz, annak csupán a fantáziánk és kreativitásunk szab határt.“

Laci bácsi  óvatosságra intette a gyerekeket,  a forró viasszal csak nagy odafigyeléssel lehet bánni,  elmagyárázta a viasz olvadási folyamatát is.

„Méhviasz gyertyákat régen a méhészek szükségből készítettek, hisz ezzel világítottak. Ma már inkább a hangulat és az illat kedvéért alkalmazzuk. Az igazi méhviasz gyertya lángja és jellegzetes illata segít ellazulni és az ünnepre hangol.  A legtöbb gyertya  különböző kőolaj származékból készül. Szerencsére a méhecskék a virágok nektárját használják fel. Az igazi méhviasz nem tartalmaz káros anyagokat, a gyertyát égetve megtisztítjuk a szoba levegőjét. Így az emberre is pozitív hatással van.” -  mesélte Molnár László a gyerekeknek.

gyertyaontés 1gyertyaontés 2gyertyaontés 4

A méhész a formákat is sajátkezűleg készítette. Így egyedi, csodás alkotások születtek, a Játékvárat látogató gyerekek és szüleik legnagyobb örömére.

A Csallóközcsütörtöki Játékvár Játszóház ünnepváró foglalkozásával nemcsak a karácsonyi hangulatot teremtette meg, de méltóképpen  zárta a dolgos 2019-es évet.

A vezetőség köszöni a Molnár házaspárnak a felajánlott alapanyagokat és a foglalkozást.

Egyben valamennyi támogatójuknak köszönik az egész éves együttműködést, áldott, békés ünnepet kívánva.

logo_minor

 

 

Copyright © 2024 Somorjai