2021. okt. 18., hétfő - Lukács
Gröhling: szeptembertől három fázis szerint indul az új tanév

Gröhling: szeptembertől három fázis szerint indul az új tanév

2020.8.19. 06:42
ma7.sk

Az oktatásügyi miniszter, Branislav Gröhling (SaS) kijelentette, hogy a 2020/2021-es tanév három kockázati szakasz szerint lesz koordinálva.

A hírt a következő internetes portál közölte: ma7.sk

2020/2021-es tanévtől kezdve három biztonsági fázist fognak megkülönböztetni a szlovákiai iskolákban. A zöld fázis a biztonságos, a narancssárga akkor lép életbe, ha egy tanuló vagy egy iskolai alkalmazott esetében fennáll az új típusú koronavírus-fertőzés gyanúja. Ha több diák, illetve pedagógus is elkapja a betegséget, életbe lép a vörös fázis.

Ezt a keddi sajtótájékoztatóján jelentette be Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter. Hozzátette: nem akarja, hogy az új típusú koronavírus terjedése miatt ismét országosan be kelljen zárni az iskolákat. A miniszter arról is beszélt, hogy minden tanintézményben ki kell majd jelölni egy ún. karanténhelyiséget.

Az oktatási tárca kidolgozott egy útmutatót, amely a világjárvánnyal összefüggésben meghatározza az alapvető üzemeltetési feltételeket az óvodáktól az egyetemekig. Minden óvintézkedés a Szlovák Közegészségügyi Hivatal ajánlásaiból indul ki. A lényeg az iskolákban is az "arcmaszk-távolság-kézfertőtlenítés" hármas szabály betartása lesz.

A megfelelő körülmények biztosítása többletkiadásokat jelent, a tárca ezért négymillió euróval támogatja az iskolákat, ebből a pénzből például fertőtlenítőszereket vásárolhatnak.

Azokban az iskolákban, ahol fellép a fertőzés gyanúja, szigorúbb higiéniai előírásoknak kell majd megfelelni, közölte az oktatási miniszter. Az útmutató szerint a vörös fázisban az alapiskolák 6-9. évfolyamának tanulói visszatérnek a távoktatáshoz. Az 1-5. évfolyamok tanulói ebben a fázisban is járhatnak iskolába, de legfeljebb 15 tagú csoportokban tanulhatnak.

Gröhling megerősítette, hogy koronavírus-fertőzés gyanúja esetén az iskola a szülőket fogja értesíteni, és nekik kell aztán felvenni a kapcsolatot a gyerekorvossal.

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2021 Somorjai