2024. ápr. 17., szerda
Gazdasági fejlődést vagy az etnikai arányok megváltozását hozza-e magával az R7-es? Csallóközi polgármestereket kérdeztünk

Gazdasági fejlődést vagy az etnikai arányok megváltozását hozza-e magával az R7-es? Csallóközi polgármestereket kérdeztünk

2020.8.5. 07:21
ma7.sk

Előny vagy hátrány? Az R7-es megépülése hasznos-e a csallóközi magyar községeknek? Gazdasági szempontból nem kérdés, de vajon felgyorsul-e ennek következtében a betelepedés? Valóban megváltoznak-e az etnikai arányok a Csallóközben? Ma7-ankét csallóközi polgármesterekkel.

A hírt a következő internetes portál közölte: ma7.sk

 

Egynyelvű a tábla az R7-esen, miközben éppen a magyarok által legsűrűbben lakott vidéken visz az út.

Balódi László, Nemeshodos: A szlovákok betelepedését nem az R7-es fogja felgyorsítani

„Az R7-es megépítése Csallóköz és a tágabb régió számára csakis előnyt jelenthet. A most átadott autópálya ugyanis egyfajta gazdasági ütőérré válhat. Ahogyan valamikor az Amerikai Egyesült Államokban is sokan szkeptikusak voltak a nagy vasútépítéssel kapcsolatban, úgy most is vannak Csallóközben olyanok, akik negatívan látják az R7-es átadását, de tudnunk kell, ha gazdasági szempontból is fejlődni akarunk, ilyen infrastrukturális beruházásokra szükségünk van, mindez ugyanis a különböző befektetők érkezését is magával hozhatja” – vélekedett Balódi László, aki szerint az autópálya-építés az emberek életszínvonalának javítását is befolyásolhatja, gondoljunk csak a fővárosban dolgozó ingázók nem kis csoportjára.

Nemeshodos hidas polgármestere ugyanakkor elismeri, az R7-es megépítésére nem csak gazdasági szempontból lehet tekinteni. „Már az építkezés alatt felmerültek olyan hangok, hogy ez majd mennyire meggyorsíthatja a dél-szlovákiai magyarok asszimilációját. Én azonban azt gondolom, hogy a szlovákok betelepedését nem az R7-es fogja felgyorsítani, hanem az a fajta gondolkodás, mentalitás, amely nem lát semmi kivetnivalót az asszimilációban, identitásunk feladásában. És abban, hogy szüleink házát néhány száz vagy ezer euró pluszért cserébe jellemzően inkább pozsonyi szlovák, mint fiatal magyar családoknak adjuk el. Szerintem a betelepedés problémájának ez a valós gyökere” – hangsúlyozta Balódi.

 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai