2024. feb. 28., szerda
Forró nappalok, fülledt éjjelek és folyamatos hőségriasztás

Forró nappalok, fülledt éjjelek és folyamatos hőségriasztás

2019.6.11. 13:03
parameter.sk

Forró nappalokra, fülledt éjszakákra, délutánonként pedig hőségriasztásra számíthatunk az elkövetkező napokban.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) hosszú távú, 10 napos előrejelzése szerint egészen a hét legvégéig kitart a nyári forróság.

Amellett, hogy napközben a hét összes napján 30 fok fölé kúszhat a hőmérő higanyszála, az éjszakák sem nyújtanak majd különösebb felüdülést, hiszen a hőmérséklet éjszakánként sem csökken majd 20 fok alá. Sőt, a meteorológusok számításai szerint szombatról vasárnapra 25 fok körül alakul az éjszakai hőmérséklet, ami rendkívül megterhelő lehet az emberi szervezet számára - gondolva itt főként a betegekre és az idősebb korosztályra.

Valószínű, hogy Dél-Szlovákiában a hét összes napján hőségriadóval is számolni kell. A riasztás napközben 13:00 és 18:00 között lesz érvényben, és míg kedden és szerdán első fokú lesz a hőségriadó, addig csütörtökön az ország délnyugati részén - a Dunaszerdahelyi, a Komáromi, a Galántai, a Vágsellyei és az Érsekújvári járásokban - már másodfokú riasztásra lehet számítani, mely során 35 fok körül alakul majd a maximális hőmérséklet.

Az SHMÚ 10 napos előrejelzése szerint csupán vasárnap este enyhül a kánikula, ekkor némi csapadék és mérsékelt lehűlés érkezik térségünkbe. Ugyanakkor a nyári idő várhatóan velünk marad, hiszen a nappali hőmérsékletek jövő héten 26-28 fok között alakulnak majd, és a hőmérők belátható időn belül éjszakánként sem mutatnak majd 20 foknál kevesebbet Délnyugat-Szlovákiában.

Copyright © 2024 Somorjai