2024. júl. 21., vasárnap
kostol bac

Felújítják a bacsfai Szent Antal-templom egy részét

2018.8.31. 06:08
parameter.sk

A bacsfai (Dunaszerdahelyi járás) plébánia a megpályázott 41 040 euróból 15 000 euró támogatást kapott a Kulturális Minisztériumtól a Páduai Szent Antal-templom tornyának és homlokzatának a felújítására.

A hiányzó összeget magyarországi forrásokból fedezik. Más projektekkel nem pályáztak sikerrel.

Ladislav Schranko plébános a TASR-nek elmondta, hogy „az összegből a torony egy részét felújítják, a támogatás hiányzó részét pedig magyarországi forrásokból fogják pótolni – az Emberi Erőforrások Minisztériumából és más magyarországi támogatási programokból.” A torony felújítását az év végéig kellene befejezniük. Hozzátette: mindig több pályázatot szokott beadni, de egynél több sikeres pályázat csak ritkán fordul elő. Az ebben az évben beadott négy pályázat közül például csak ezt az egyet fogadta el a minisztérium.

A bacsfai plébánia ahhoz a kilenc római katolikus és evangélikus plébániához tartozik a Dunaszerdahelyi és a Galántai járásban (okres Dunajská Streda, Galanta), amelyek támogatást kaptak a plébánia felújítására. Konkrétan a csallóközcsütörtöki, szentmihályfai, somorjai, bacsfai, gellei, diószegi, jókai és az alsószerdahelyi (Dolná Streda) plébániákról van szó.

Schranko megjegyezte: folytatni akarják a templom homlokzatának a felújítását, ezért 2019-ben ismét pályázni fognak a minisztériumnál.

A Szent Antal-templom egy kora barokk épület, amelyet nemzeti műemléknek nyilvánítottak. Az építését 1660-ban kezdték el, és ez 15 évig tartott. A templom mellett egy ferences rendi kolostor is van. Bacsfán található egy Szűz Mária-kép is, amely 1715-ben véres könnyeket ejtett. A történteket a törökökkel folytatott háborúval és a pestisjárvánnyal állítják összefüggésbe. Az eset miatt a templom zarándokhellyé vált.

Copyright © 2024 Somorjai