2024. már. 1., péntek
hu10

Felbári, somorjai és dunaszerdahelyi diákok a polgári védelem császárai

2019.4.23. 07:50
parameter.sk

Huszonötödik alkalommal került megrendezésre a fiatal életmentők polgári védelmi diákversenye a Dunaszerdahelyi járásban, idén a nyárasdi termálfürdőben, ahol hamarosan a kerületi fordulóra is sor kerül.

Éppen ennek előnyeire hívta fel a figyelmet a versenyt megelőző üdvözlőbeszédében Morvay György, a járási hivatal elöljárója, aki egyúttal megköszönte a versenyt sokadik éve igazgató Bokros Róbert munkáját, aki hamarosan betölti 65. életévét, és nyugdíjba vonul.

„Köszönöm mindenkinek azokat az éveket, amit itt együtt csináltunk” – jegyezte meg válaszában Bokros, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy ’96-tól dolgozik a járási hivatalnál, azóta egyúttal versenyigazgatóként vesz részt a diákverseny járási fordulójának megszervezésében.

hu1

„Némileg változtak ez idő alatt a feladatok, főleg az elsősegélynyújtás területén. Hiányolom viszont azt, ami a magyar kollégáknál ehhez hasonló versenyeken szerepel, ez pedig a homokzsáktöltés” – árulta el.

A 25 év alatt kerületi fordulót több alkalommal, kétszer azonban országos versenyt is rendeztek a Dunaszerdahelyi járásban, legutóbb két évvel ezelőtt Bősön.

hu2

Idén 10 iskola 14 csapata vett részt a polgári védelmi versenyen. Dunaszerdahelyről 3 iskola (Szabó Gyula, Jilemnický utcai, Smetana ligeti) 5 csapattal vett részt, rajtuk kívül Bősről (2), Vásárútról (2), somorjáról (Bél Mátyás AI), Felbárról, Alistálból, Nyárasdról érkeztek diákok, külföldi vendégként pedig a Győr-Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskola küldött egy csapatot.

A verseny hat fő feladatkörből, állomásból áll, ezek közül az első a tesztírás polgári védelmi alapismeretekből, egészségügyi felkészültségből, tűzvédelemből és a természetben való közlekedésből. A versenyen megszerezhető 590 pontnak az itt megkaparintható pontszám több mint a negyedét (160) teszi ki. A maximálishoz közeli pontszámot (158) két iskola, a bősi Amadé László, illetve a dunaszerdahelyi Jilemnický utcai alapiskola B-B csapata ért el.

hu3

Következett a célba lövés, amely Bokros Róbert elmondása szerint nem elsősorban a fegyverhasználatra, mint inkább a higgadtság megőrzésére, összpontosításra, precizitásra tanítja a gyerekeket.  Ezzel nagyon nem lehetett elrontani a verseny eredményét, ugyanis maximálisan 24 pontot szerezhettek vele, ehhez a legközelebb a dunaszerdahelyi Szabó Gyula AI diákjai kerültek 18 ponttal.

hu4

A harmadik állomás a a polgári védelmi feladatoké volt, mely során a diákoknak a védőmaszk használatát kellett bemutatniuk, evakuációs csomagot összeállítaniuk, a polgári védelmi jelzéseket felismerniük, valamint hétköznapi eszközökkel (törölköző, nejlonzacskó, szemeteszsák, szemüveg, sapka, stb.) improvizálniuk, hogy azokat miként használhatják fel a testi épség megőrzése érdekében. Tulajdonképpen döntő lehetett volna, hogy itt hogyan teljesítenek a diákok, mivel a versenyen megszerezhető összpontszám csaknem felét lehetett begyűjteni ezen az állomáson, de nem volt igazán nagy a szórás. Maximális pontszámot (281) két iskola ért el, a bősi Amadé A-csapata, illetve a somorjai Bél Mátyás AI diákjai.

hu5

A negyedik helyszín, ahol a diákoknak teljesíteniük kellett, a Szlovák Vöröskereszt sátra volt, amelynél a segélyhívással, illetve mesterséges lélegeztetéssel kapcsolatban elsajátított elméleti és gyakorlati ismereteiket tesztelték. 55 volt a maximális pontszám, öt csapat is elérte, de egy kivétellel az iskolák mindegyike 50 felett teljesített.

hu6

Ezután jöhetett a topográfiai feladat, melynél többek között az égtájakat kellett felismerniük a diákoknak egy iránytű vagy egy óra segítségével, távolságot mérniük térképen, illetve felbecsülniük szabad szemmel. Hét csapat érte el a maximális 40 pontot.

hu8

Végül még a tűzvédelmi állomáshoz érkeztek a diákok, ahol pedig egy vízsugárral sörösdobozokat kellett eltalálniuk. Itt senki sem hibázott, mindenki elérte a maximális 30 pontot a cél előtt.

hu9

Összességében elmondható, hogy a 14-ből 13 csapat legalább 500 pontot ért el a versenyen, egyetlen akadt, amely leszakadt a mezőny nagy részétől. A végeredmény meglehetősen szoros lett, hiszen az első helyet 564 ponttal a felbári Batthyány-Strattman László Alapiskola szerezte meg, míg őket 561 ponttal a somorjai Bél Mátyás Alapiskola követte, a harmadik helyen pedig a dunaszerdahelyi Jilemnický utcai alapiskola B-csapata zárt (555). A járási forduló két évvel ezelőtti győztese, a Szabó Gyula Alapiskola csak négy ponttal (551) maradt le a dobogóról, egyúttal a kerületi fordulóba való továbbjutásról.

2. Bél Mátyás Ai, Somorja – 561

hu10

Copyright © 2024 Somorjai