2021. ápr. 19., hétfő - Emma
Faültetéssel Somorjáért

Faültetéssel Somorjáért

2019.9.19. 13:35
felvidek.ma

Mindig öröm a számomra, amikor egy példamutató kezdeményezésről adhatok hírt az olvasóknak. Dupla az öröm, ha ez a követendő példa éppenséggel somorjai. Az elmúlt hétvégén egy hirdetésre lettem figyelmes a közösségi portálon, amelynek a feladója Kovács Roland somorjai városi képviselő volt, aki szeptember 28-ra faültetésre invitálta a város lakosságát. Az ötletgazdát a részletekről kérdeztem.

vysadba stromov

Hogyan született az ötlet? Miért éppen faültetés?

A választási programom része volt az én somorjai vízióm, melynek egyik pontjaként szerepel a „zöld” jelszó. Ennek megfelelően az elmúlt évben a Pomléban tervezett fakivágások ellen foglaltam állást, valamint nem helyeseltem a magyar óvoda építése kapcsán tervezett fakivágást sem. A pomléi fákat igen, a Corvin Mátyás Alapiskola területén és annak tőszomszédságában található fákat sajnos nem sikerült megmenteni.
Úgy gondolom, hogy a város területén található fák védelme mellett új zöldövezetek létrehozására is gondolni kell. Így adta magát az ötlet, amikor a városi sportbizottság elnöke megkérdezte tőlem, nem vennék részt a Pomlé Run-on, hogy azt összekössem egy fogadalommal. Ekkor felszólítottam a város Pomlé Run-on résztvevő lakosait, hogy csatlakozzanak hozzám.

Hol és milyen fákat fognak ültetni?

A város környezetvédelmi szakosztályát vezető Kocsis Arnoldot kértem meg, segítsen kiválasztani azokat a helyeket, ahova fákat ültethetünk. Ugyanúgy kértem, hogy a város döntse el, melyek az általa preferált fafajták. A fenti térképen láthatóak ezek a kijelölt területek (az Iskola utcai óvoda mögötti, valamint a Gazda sor 1-3-5. és a Gazda sor 13-15-17. szám mögötti területek). Ide a következő fafajtákat fogjuk ültetni: közönséges nyír (Betula pendula), cseregalagonya (Crataegus laevigata), valamint cseresznyeszilva (Prunus cerasifera).

Mekkora az érdeklődés?

Jelenleg hét jelentkező van. Itt hangsúlyozni szeretném, hogy minden jelentkező saját pénzből vásárolja meg a fákat és maga ülteti ki azokat. Az ültetéssel szeretnénk egyrészt példát mutatni, másrészt motiválni és kedvet csinálni másoknak is, hogy a jövőben egyre több fa kerüljön kiültetésre.

Reméljük, hogy a jó példa ragadós lesz!

Copyright © 2021 Somorjai