2024. már. 1., péntek
buss

Erősödő nyugati végvár: új magyar óvodát és bölcsődét építenek Somorján Búss Attila

2019.4.16. 08:37
ma7.sk
Búss Attila

A vasárnapi istentisztelet után, egy sajtótájékoztató keretén belül mutatták be a hamarosan felépülő új somorjai óvodát és bölcsődét. Az intézmény a Kiskakas nevet viseli majd, s a helyi magyar gyerekek nevelésére kötelezi el magát, tájékoztatta a jelenlévőket György András lelkész.

2016-ban a somorjai református gyülekezet presbitériuma elfogadta és megvalósítását kezdeményezte a Csukás Zsigmond tervnek, amely a helyi közösség és társadalom iránti felelősségvállalás programja. Ennek sarokköve, hogy a 21. századi nemzedék, az elődeik útján járva, visszatérjen a templom és az iskola összefüggésében a közösségszervezés életébe.

A kiválasztott helyszín a Corvin Mátyás Alapiskola tőszomszédságában van, s mintegy 37 árat ölel fel. A tervek szerint kétszer 15 fős bölcsődei és háromszor 15 fős óvodai csoportok foglalkoztatására és ellátására alkalmas intézmény fog itt megépülni.

buss1

Amennyiben nem lesz fennakadás az építkezési engedéllyel, az alapkőletétel május 4-én lesz. Először a bölcsőde kezdi meg működését 2020 tavaszán, majd szeptembertől az óvoda nyit meg.

A bölcsőde célja nemcsak a gyerekek, hanem a családok gondozása is, hogy közös foglalkozásokon vehessenek részt, együtt, magyar nyelven. Ez nem a megszokott bölcsődei hozzáállást jelenti, hanem a terápiás magatartást, mivel a térséget sújtó egyre erősebb asszimilációra adott válasz az, hogy ami magyar, azt gyógyító, gondozói eszközökkel kell körülvenni.

„Ha Somorja nem lesz végvár, akkor nem lesz Somorja”

György András a névválasztás kapcsán elmondta, a kiskakas identitásához az öntudatosság és a pimaszság társul, mert „ami a miénk, azt megvédjük”. Ez nem mások általi szembenállást jelent, a sajátunkat gondozzuk, mert attól értékes, hogy a miénk.

buss2

Bár az új intézmény fenntartása, városi segítség mellett, elsősorban a református gyülekezet feladata lesz, a gyerekeket természetesen felekezeti hovatartozás nélkül hívják és fogadják. Felekezeti hitoktatásra az óvodán belül nem kerül sor, csak bibliai foglalkozásokat tartanak majd.

A somorjai református gyülekezet az elsők között csatlakozott a Magyarország által 2017-ben meghirdetett Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programhoz, az új intézmény megvalósulása a Bethlen Gábor Alapnak köszönhető.

 

 

Copyright © 2024 Somorjai