2024. ápr. 16., kedd
budaj

Elkezdődött a Duna árterének árasztása – Budaj miniszter csónakja felborult, a víz még hideg

2020.5.21. 12:52
ma7.sk

Ján Budaj, környezetvédelmi miniszter több bejelentést tett tegnap (május 20.). Nyilatkozott a méhek védelmében, a Csorba-tó védelmében illetve a Duna árterének elárasztásáról.

A hírt a következő internetes portál közölte: ma7.sk

Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter azt szeretné, ha a házi méhet védett fajjá nyilvánítanák. Ján Mičovský (OĽaNO) földművelésügyi miniszterrel együttműködve továbbá korlátozni akarja a méhekre káros vegyszerek használatát. Ezt a méhek világnapja (május 20.) alkalmából tartott szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be.

A méh ugyanannyira fontos, mint a többi beporzó rovar, és megérdemli, hogy ezt az emberek jobban tudatosítsák, azáltal is, hogy védett fajjá nyilvánítjuk

– közölte Budaj.

Hozzátette: az európai méhek mintegy 40 százaléka van veszélyben a felmelegedés és a káros vegyszerek miatt. Elmondása szerint Mičovskýval közösen azt tervezik, hogy

korlátozni fogják a vegyszerek használatát, és a permetezés idejét is. Betiltanák például a permetezést akkor, amikor a méhek kirepülnek a mezőkre. Hozzátette: a termés 75 százaléka függ a méhek létezésétől.

Nagyszabású építkezés nem fenyegeti a Csorba-tó térségét

A Csorba-tó térségében nem kerül sor olyan építkezésre, amely veszélyeztetné a Magas-Tátra természeti kincseit és egyediségét. Ezt Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter jelentette ki szerdán, miután találkozott Michal Sýkorával, Csorba (Štrba) polgármesterével.

Közös érdekünk, hogy megóvjuk a Csorba-tót, a Tátra és az egész ország ékkövét

– jelentette ki Budaj.

Elmondása szerint a polgármester tisztázta a község településrendezési tervének megváltoztatásával kapcsolatos kétségeket. Budaj meggyőződése, hogy a térségben nem építenek semmi olyat, amely tönkretenné a Csorba-tó környékét vagy az itteni panorámát.

 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai