2021. szep. 19., vasárnap - Vilhelmina
zapis

Dunaszerdahelyen, Somorján és Csallóközcsütörtökben is szlovák alapsuliba íratták a legtöbb elsőst

2019.5.20. 12:00
parameter.sk

Dunaszerdahelyen ugyanakkor a magyar elsősök összesen másfélszer annyian vannak, mint a szlovák alapsuliba íratottak, Somorján ez az arány fordított. Nagymegyeren háromszoros a magyar elsősök száma, Bősön a helyzet kiegyenlített. Utánajártunk, a Dunaszerdahelyi járás iskoláiban mennyi gyermekeit írattak szlovák alapsuliba vagy közös fenntartású alapiskola esetén szlovák osztályba.

Dunaszerdahelyen szinte minden évben a Jilemnický utcai szlovák tannyelvű iskolába íratják a legtöbb elsőst. Idén összesen 98-at, Peter Gajdoš igazgató azoban jelezte, hogy 8-an már halasztást kértek, néhány leendő diák esetében pedig fontolgatják. Egyébként kapacitási okokból három osztályt nyithatnak, tehát ennyi elsőssel vélhetően nem kezdhetik meg a 2019/2020-as tanévet.

A másik dunaszerdahelyi szlovák alapsuli a Smetana ligeti, ahová idén 56 szülő íratta gyermekét, szemben a tavalyi 42-vel. Amennyiben a Jilemnický utcaiban kifogynak a kapacitásból, a szülők ide is hozhatják gyermeküket.

 Korábbna már írtunk róla, hogy a magyar alapsulik közül a  Szabó Gyula országosan is első lett a beíratott diákok számát (91) tekintve, míg a Vámbéry Ármin e tekintetben a harmadik (79). A harmadik városi fenntartású magyar alapiskolába, a Kodályba 36 gyermeket írattak be szüleik, míg a Szent János Egyházi Alapiskolába 8-at.

A magyar alapiskolába íratott diákok száma ezáltal 214, míg a szlovák sulisoké 154. Ez persze szeptemberig némileg még változni fog.

SOMORJA

A járás második legnagyobb városában már jó néhány éves tendencia, hogy Somorján több az elsős a Bél Mátyás Alapiskolában, mint a két magyar tannyelvűben együttvéve. Idén ez a szám másfélszeres, és ez még úgy is igaz, hogy a beíratottak száma mindhárom alapsuliban tulajdonképpen hosszú éves rekord.

A Corvin Mátyás Alapiskola leendő elsőseinek száma 69, a tejfalui alapiskoláé 24, a szlovák tannyelvű Bél Mátyásé viszont 155 – tudtuk meg Vajas Istvántól, a városháza oktatásügyi osztályának vezetőjétől.

NAGYMEGYER

Holényi Gergő nagymegyeri polgármestertől megtudtuk, hogy a Bartók Béla Alapiskolába beíratott diákok száma több „ínséges” év után idén ismét meghaladta a 70-et, jelenleg 75-nél jár, míg a szlovák alapsuli leendő elsőseinek száma 26.

A magyar elsősök száma az elmúlt három évben 50 és 60 közé esett a városban, míg a szlovák alapsuliba íratottaké több éven keresztül meghaladta a 30-at.

BŐS

Fenes Darnai Diána, a bősi városháza illetékese arról tájékoztatott bennünket, hogy idén 35 gyermeket írattak be a szlovák alapiskolába Bősön, ebből heten már most halasztást kértek. Ez tulajdonképpen körzetet jelent, ugyanis a környező falvak lakói közül sokan olyan szülő íratja ide gyermekét, aki szlovák alapsulit választ.

Ezzel szemben 39-en vannak a leendő magyar elsősök, és ez a szám nem változott nagyságrendileg az elmúlt öt évben.

CSALLÓKÖZCSÜTÖRTÖK

Több lesz ugyanakkor a közös fenntartású csallóközcsütörtöki alapiskola szlovák elsőseinek száma, mint a magyaroké. 16 gyermeket írattak be ugyanis a szlovák osztályba, tudtuk meg Mgr. Fehér Anna igazgatónőtől, míg a pedagógusszövetség adataiból korábban már kiderült, hogy a magyarba 9-et.

Copyright © 2021 Somorjai