2024. ápr. 19., péntek
A Duna kincseinek nyomában Somorján

A Duna kincseinek nyomában Somorján

2021.8.23. 07:27
ujszo.com

Hiába lett Somorja a vízlépcső megépítésének nagy vesztese, a természet és vele együtt lassan a közösség is újra birtokba veszi azt, ami évszázadokig az övé volt – a Duna partját.

A hírt a következő internetes portál közölte: ujszo.com

Így látja Tuba Lajos, a Somorjai Régiófejlesztési Központ igazgatója, a központ tevékenységének egy része is arra irányul, hogy újra összekössék azt, amit a felvízcsatorna elválaszt, és visszatereljék az embereket a vízpartokra a Csallóközben és a Mátyusföldön egyaránt.

Hatszázból egy

Az eredeti hatszázból egyhektárnyi ártéri erdő maradt, a többi víz alá került Somorjánál és Gútornál a bősi vízerőmű és a felvízcsatorna építése miatt. Tuba Lajos mégis bizakodó, szerinte Somorja ugyan elvesztette természeti értékei nagy részét, de a természet fokozatosan visszahódítja azokat a területeket, amelyeket leromboltak a beruházással.

Somorjai szigetek

A természet tevékenységének nyomai már most is észrevehetők. „A Körtvélyesi-víztározónak nincs funkciója, viszont feltöltődik. Húsz éven belül már nem lesz, és a vízgazdászok is csak a hajóutat tudják karbantartani. Megjelent már egy hatástanulmány, amely szerint Somorja előtt szigeteket alakítanának ki a Dunában. A folyó egyébként is lerakja a hordalékát, ami egy természetes folyamat. Így újra kialakul egy ágrendszer, ami ugyan nem olyan lesz, mint az eredeti, de mégis eltűnik az óriási, tagolatlan vízfelület. A szigetek funkciójáról kell majd egyeztetni, fel kell készülni arra, hogy hogyan lehet hasznosítani az így keletkezett felületeket” – magyarázza Tuba Lajos, aki szerint az elképzelés nem utópia, hanem a következő két évtizedben valósággá válhat.

 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai