2024. júl. 25., csütörtök
trnka:tv-markiza

Dobroslav Trnka újra a gútori kocsmában!

2020.1.18. 10:06
Szilvássy József
TV Markíza

Csütörtökön hajnalban gútori házából előállították a szlovákiai bűnüldöző szervek illetékesei Dobroslav Trnkát. Pénteken délután Rastislav Hruška, az ügyében eljáró ügyész szabadon engedte a őt. A volt főögyész azonban először nem a családi házába ment, ahol újságírók várakoztak rá.

Trnkát hivatali jogkörrel való visszaélés miatt gyanúsították meg a nyomozók és javasolták előzetes letartóztatását. Az országos bűnüldöző ügynökség (NAKA) nyitrai székházában nyolc órán keresztül vallatták őt, ám mindössze egy éjszakát töltött a rendőrségi fogdában, mert péntek délután az illetékes ügyész állítólag nem talált kellő bizonyítékot arra nézve, hogy a gyanúsított bűncselekményt követett el. Erre hivatkozva nem egyezett bele vizsgálati fogságába és szabadon engedte őt.

A volt főügyész azonban  Nyitráról nem haza ment, hanem kedvenc hétvégi napközi otthonába, a gútori kocsmába. Igy egy időre kicselezte az újságírókat, akik a családi háza előtt várták. A helybeliek közül poharagatás közben többen  azt bizonygatták neki, hogy biztosra vették szabadulását, mert szerintük annyit tudhat  számos politikus kétes ügyeiről, hogy ha ezeket kitálalná, akkor főleg a február végi választások előtt kínos helyzetbe hozhatná őket. Több szlovákiai internetes portál szombati kommentárja voiszont arra mutat rá, hogy néhai kollégái egyelőre megvédték egykori főnöküket. A volt főügyész egyébként lakóhelyén igyekezett empatikus emberként viselkedni, régebben állítólag több gútori lakost jól fizető munkához juttatott.

Dobroslav Trnkát most amiatt gyanúsították meg , hogy nem adta le az úgynevezett Gorilla-ügyről készült, évekig a hivatali páncélszekrényében rejtegetett titkos hangfelvételt a nyomozóknak, holott ez törvényes kötelessége lett volna.Továbbá nemrég előkerült az a rejtett kamerával  rögzített felvétel is, amelyen Ján Počiatek volt pénzügyminiszterrel arról tanakodott, hogy miként lehet késleltetni olyan pernek a megkezdését, amelyben a tárcavezető érdekelt volt, amit az akkori főügyész, Dobroslav Trnka valószínűleg el is intézett, mert tárgyalás helyett később peren kívüli egyezségre került sor.

Egyelőre az illetékes nyomozók nem kommentálták az ügyész döntését, s arról sem tájékoztattak, hogy folytatják-e a Dobroslav Trnkát terhelő további bizonyítékok megszerzését.

logo_minor

Copyright © 2024 Somorjai