2024. júl. 24., szerda
D4R7

D4/R7: Tiltott anyagot találtak a talajmintákban

2019.7.18. 06:49
ujszo.com

A D4/R7 autópálya építkezési területén vett talajmintákban azbesztet találtak. Bár ez az anyag a földbe leásva nem káros az emberi szervezetre, a kezelése azonban veszélyes, és nem ajánlatos autópályák alá rakni. Erről szerdán tájékoztatott a közlekedési tárca. Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedési miniszter azt ígérte, intézkedni fog, hogy a tiltott anyagot eltávolítsák az építkezésről.

A tesztek eredményei alapján az SZK Közlekedési és Építésügyi Minisztériuma felszólította az illetékeseket, hogy azonnal távolítsák el a szennyezett anyagot, és mással helyettesítsék azt. Az intézkedés költségeit az engedményesnek kell állnia. A tárca magyarázatot kér a független felügyelőségtől arra vonatkozóan, hogyan lehetséges, hogy nem azonosította ezt a hulladékot, és nem tájékoztatta róla a minisztériumot.

A tárca rendelkezésére álló információk szerint a probléma az épülő autópálya egy viszonylag rövid szakaszát érinti Horvátjárfalu (Jarovce) mellett. A szennyezett talaj elszállítható, és más, megfelelő anyaggal helyettesíthető. A minisztérium állásfoglalása szerint ez az intézkedés – ha időben sikerül megvalósítani - nem lesz hatással az autópálya megnyitásának végső határidejére.

Copyright © 2024 Somorjai