2024. máj. 29., szerda
Csak az érintetteket felejtették el értesíteni, hogy idén szinte biztosan nem alakul új szlovák alapiskola Somorján

Csak az érintetteket felejtették el értesíteni, hogy idén szinte biztosan nem alakul új szlovák alapiskola Somorján

2021.9.2. 08:03
ma7.sk

Néhány héttel ezelőtt kétrészes cikksorozatban számoltunk be arról, a szlovák oktatási minisztérium Nagyszombat megye asszisztálásával miként kíván a város akarata ellenére új szlovák alapiskolát létrehozni Somorján. 

A hírt a következő internetes portál közölte: ma7.sk

A történet lényege, hogy a tárca kezdeményezésére Nagyszombat megyei jogkörű járási hivatala hozna létre egy szlovák, kizárólag nem somorjai gyermekeknek szánt iskolát a város speciális alapiskolájának égisze alatt a somorjai gimnázium két üres termében. Augusztus közepén azt írtuk, időszűke miatt valószínűleg idén ősszel már nem alakul meg az intézmény.

Iskolák jönnek, mennek, ha nincs diák megszűnnek, ha van, alakulnak. Csakhogy a somorjai eset sokkal többről szól! például egy közösség megmaradásáról.
Most úgy tűnik, valóban így lesz, csakhogy mindezt egyetlen érintettel sem közölték.

Somorja város önkormányzata, az új intézmény otthonául szánt gimnázium igazgatósága, sőt, az elvileg "anyaintézményként" szereplő speciális alapiskola vezetősége is úgy várta a tanévkezdést, hogy fogalmuk sem volt arról, kell-e az állam által rájuk kényszerített új iskolával számolniuk.

Veres Gábor, Somorja alpolgármestere portálunk érdeklődésére elmondta, teljesen véletlenül, s egyelőre csak nem hivatalos, közvetett forrásból értesültek arról, hogy legalább egy évet biztosan csúszik az intézmény megalakulása. "A speciális alapiskola egyik munkatársa hozta a hírt, miután egy teljesen más ügyben Nagyszombatba kellett mennie." Veres úgy tudja, a minisztériumban kialakult "egy kisebb vihar" emiatt, az iskola létrehozását kiötlő csapat megneheztelt a nagyszombati kerületi jogú járási hivatalra a tétovázás miatt. "A város ebből is teljesen kimaradt. A mai napig fogalmunk sem lenne, mire számítsunk, ha az egyik helyi pedagógus nem tudja meg véletlenül, hogy időszűke miatt csúszik az iskolaalapítás."

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai