2021. okt. 18., hétfő - Lukács
Borúra, derű

Borúra, derű

2020.10.27. 05:09
Zsuzsanna Sill

A hétvégi időjárás kéz a kézben jár a kijárási tilalom kezdetével, s hangulatrombolóként hat az ember lelkére. Az őszi köd, szitáló eső, erre még rátesz egy lapáttal.

A borús hangulatot  csak tetézi,  ha bekapcsoljuk a TV-t és  kifogjuk valamelyik csatorna híradóját.

Mit tehetünk, hogy megteremtsük a lelkünk nyugalmát, hogy megerősödjünk testben, lélekben?

Erről talán kevesebb szó esik, sőt van olyan érzésem, hogy egyáltalán nem foglalkozik ezzel a média, sőt megy ezerrel a félelemkeltés. Pedig köztudott, hogy a félelem rombol, gyengít, sőt több kutatás is bizonyítja a  tartós félelem gyengíti az immunrendszert, a gyenge immunrendszert pedig a korona is jobban támadja.

Pár ötlet a derűsebb hétköznapokért. A derűsebb hangulat elérését a táplálkozás, mozgás, kiegyensúlyozott emberi kapcsolatok hármasára epíthetjük.

A táplálkozás az egészséges élet alapja kellene, hogy legyen , nemcsak ebben a pandémiás időszakban. Együnk szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, egyszerű ételeket. Több orvos az étkezés esetében a kevesebb több elvét vallja. A mértékletesség nem terheli a szervezetet.

Kijárási tilalom ellenére, mozogjunk amennyit csak lehet a szabad levegőn. Legyen az egy egyszerű séta, kerékpározás, és gondolatban képzeljük magunkat az edzőterembe.

Emberi kapcsolatainkat se ártana megerősíteni, ne azt lessük ki szegi meg a kijárási tilalmat, hanem hívjuk fel családtagjainkat, barátainkat.  Munkahelyeinken is legyünk jók, mindig hallgassunk a szívünkre, legyünk egymás segítségére. Őrizzük meg a nyugalmunkat minden helyzetben. Bármilyen furcsán is hangzik a jóság számos pszihológia tanulmány bizonyssága szerint erősíti az immunrendszert.

Bónuszként egy jó könyv, egy jó zene, illatok, gyertyafény esetleg egy jóféle vörösbor társaságában csak előnyünkre lehet.

Zárszóként egy kedves idézet A. Huxleytől: „Ne maz számít milyen helyzetbe kerülünk, hanem az, amit benne teszünk.“

Tegyük ebben a mostani helyzetben is a jót, és minden bizonnyal eljön a borúra a derű.

logo_minor2021

Copyright © 2021 Somorjai