2024. jún. 21., péntek
Boltba, buszra csakis FFP2-es reszpirátorban induljon! Ha pozitív, mától nem vásárolhat abban sem

Boltba, buszra csakis FFP2-es reszpirátorban induljon! Ha pozitív, mától nem vásárolhat abban sem

2021.3.8. 09:33
Peter Gábor

Március 8-tól megszűnik az a kivétel, ami lehetővé tette a pozitív koronavírusteszttel rendelkezőknek, hogy üzletbe és patikába járhassanak. Kötelezővé válik ugyanakkor a brit mutáns ellen jobban védő FFP2-es félálarcok viselése. Egyelőre még csak a boltokban és a tömegközlekedési eszközön. Március 15-tól viszont minden beltérben – postán, hivatalban – kötelező lesz ezt viselni. Tulajdonképpen csak a saját otthonunkban lehetünk arcmaszk nélkül.

 

A hírt a következő internetes portál közölte: ma7.sk

 

 

 

 

Azt az intézkedést, amivel megszűnik annak a lehetősége, hogy koronavírus-fertőzött emberek is elmehetnek a boltba, az a tapasztaltat szülte, hogy nagyon sokan visszaéltek vele. Ezért aztán nem csupán a boltosok, de a többi vevő is ki volt téve a fertőzés kockázatának.

 

 

A legtöbb pozitívra tesztelt személynek és a hozzá tartozó családtagoknak, akik számára szintén kötelező a karantén, ráadásul van rokona, szomszédja vagy olyan kedves ismerőse, akit meg tud kérni, hogy vegye meg számukra a szükséges élelmiszert vagy patikaszert. Ha pedig senki sincs, aki ezt biztosítani tudná, akkor az önkormányzat, esetleg önkéntesek lesznek azok, akik beszerzik a szükséges termékeket.

 

 

Az FFP2-es maszkok iránti az utóbbi bő egy hónapban már olyannyira megnőtt a kereslet, hogy egy ideig hiánycikké váltak. Mostanra viszont szinte minden háztartásban található egy kisebb, legalább néhány hétre elegendő raktárkészlet. Persze nem mindegy, hol és milyet sikerült beszereznünk. A rossz minőségű, védjegyekkel nem ellátott maszkok ugyanis nem szűrnek kellőképpen, vagyis nem védenek meg az esetleges fertőzéstől.

 

 

Hogyan válasszunk megfelelő FFP2-es maszkot?

 

 

- válasszunk megbízható eladót, kerüljük a gyanúsan olcsó e-shopokat

 

 

- a reszpirátornak ne legyen kilégzőszelepe (ezen keresztül a vírus szabadon terjedhet a környezetbe)

 

 

- ellenőrizzük, hogy szerepel-e rajta az FFP2 megjelölés és van-e hozzá szlovák nyelvű útmutató (félálarcnak tekinthetők a KN95 vagy N95 jelölésű reszpirátorok is).

 

 

Hogy ne vegyünk zsákmacskát, illetve hamisítványt , ellenőrizzük, hogy a csomagoláson vagy magán a maszkon rajta van-e az EN 149 + A1 európai normajelölés és a CE védjegy, amit egy négyjegyű számnak kell követnie

 

 

- az az ideális, ha legalább néhány napra elegendő reszpirátort szerzünk be.

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2024 Somorjai