2024. máj. 25., szombat
Az At Home Gallery huszonöt éve

Az At Home Gallery huszonöt éve

2021.5.10. 07:53
ujszo.com

Szép kivitelű, impozáns könyv foglalja össze a somorjai At Home Gallery huszonöt évét. Az ezen időszak történetét művészeti eseményekkel felidéző album a galéria és a művészeti központ vendégeire, kiállítóira, zenei fellépőire emlékezik.

A hírt a következő internetes portál közölte: ujszo.com

A fotók mellett két művészettörténész szaktekintély, Zuzana Bartošová és Dušan Brozman szavai méltatják a somorjai zsinagóga negyedszázados művészeti múltját.

A kortárs művészek, akik a 25 év alatt az At Home Galleryben kiállítottak (többen alkotni is a helyszínen alkottak és inspirálódtak), zömmel helyspecifikus műveket hoztak létre, olyanokat, amelyekhez a zsinagóga szellemisége sokat hozzátett, illetve amelyek kölcsönhatásként a zsinagóga szellemiségét nagyban erősítették és történetéhez is hozzátettek. Miként erről beszélnek az általunk választott képek is az oldalon, Németh Ilona Munkácsy-díjas képzőművész Az Út című műve, valamint Monika és Bohuš Kubinskí gömbbunkerekből megalkotott többelemes és többrétegű műtárgyegyüttese. (Ők legutóbb maceszból kirakott csipketerítőt mutattak be a zsinagógában To Cache című kiállításukon. Az az emlékezetnek azokat az információtároló elemeit foglalta magába, melyek a kenyérhez, a csipkéhez, a terített asztalhoz, a maceszhoz és a kiállítás teréhez kapcsolhatók.)

A galéria onnan kapta a nevét, hogy tulajdonosai és vezetői, Kiss Csaba és felesége, a Kanadából ideköltözött Suzanne az első kiállításaikat még saját panellakásukban rendezték. A galéria később „vándorolt át” az 1912-ben épült zsinagógába. A használaton kívüli, lepusztult és romos épületet azonban előbb rendbe kellett hozni és fokozatosan restaurálni, ám ezalatt is folyamatosan zajlottak benne kulturális rendezvények, kiállítások, koncertek. A Kiss házaspár zsinagógabeli tevékenységével elsősorban a kortárs művészetek bemutatását vállalta.

 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai