2024. ápr. 20., szombat
Az elveszett víz nyomában

Az elveszett víz nyomában

2021.7.12. 07:08
ma7.sk

Az elmúlt napokban tartotta első évértékelő közgyűlését Somorján a Dunavit – Duna Menti Tájvédelemi Társulat, amely a természeti értékek megóvását tűzte zászlajára. A kezdeményezés hiánypótló, mivel a számtalan szlovák nyelvű természetvédelmi szervezet mellett ez az első, amely deklaráltan magyar nyelven kommunikál, és kifejezetten azért jött létre, hogy fontos környezetvédelmi témákra hívja fel a Duna menti alföldön élő magyar ajkú lakosság figyelmét.

A hírt a következő internetes portál közölte: ma7.sk

Az alig féléves működésük során beszámoltak már önkéntes faültetésről, hulladékgyűjtésről, madárodú kihelyezésről, és részt vettek számtalan felvilágosító kampányban. Jelenleg egy egyedülálló projekten dolgoznak, amelynek célja bemutatni, miként változott az elmúlt évszázadokban – különösen az elmúlt 150-200 évben – a Csallóköz vízrajza, és miként változott meg az ember viszonya a vízhez.
Barcs – az elfeledett folyó
Ezzel a címmel szervez ősszel kiállítást a Dunavit, amelyet Nagyszombat megye és Somorja város támogatásával valósítanak meg.
A mai napig számtalan kiszáradt, tekergő medret, ágat fedezhet fel a figyelmes szemlélő. Az idősebbek még emlékezhetnek tavakra a falvak határában, vagy régi folyamok után visszamaradt holtágakra a kertek végében. Néhány belső csallóközi községben legendák szólnak arról, hogy a falu a templom tornyához szükséges fát vagy a falakhoz szükséges köveket folyón szállították a községbe. A szóbeszéd szerint a nagypakai templomtorony építéséhez szükséges fát is így úsztatták be a faluba.

 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai