2024. júl. 21., vasárnap
lex_hu

Az államfő aláírta a Lex Csallóközt

2018.11.5. 07:26
ma7.sk
ma7.sk

Andrej Kiska államfő szerdán aláírta a természetes víztározókhoz köthető vízvédelmi területekről szóló törvénymódosítást, az ún. Lex Csallóközt

A módosítás értelmében tilos lesz veszélyes növényvédő szereket használni a védett vízgazdálkodási területeken. A Lex Csallóköz a tiltások mellett az egyes állami szervek hatáskörét is meghatározza a vízvédelem területén.

Az új jogszabály egységesíti a már meglévő, vízvédelemmel kapcsolatos törvényeket és előírásokat. A vízminőség-ellenőrzés területén a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség kapja a legnagyobb szerepet.

Ehhez az intézményhez kell majd fordulni, ha fennáll a vízszennyezés veszélye. A felügyelőség fogja értesíteni a többi illetékes szervet.

A törvénymódosítás előírja azt is, hogy a Környezetvédelmi Minisztériumnak minden évben, július 15-én közzé kell tennie a csallóközi védett vízgazdálkodási terület vízminőségéről szóló jelentést. A vállalkozók szintén kötelesek lesznek mérni, hogy mennyi szennyezőanyagot bocsátanak ki, és a mért értékeket nyilvánosságra is kell hozniuk. A felszíni és felszín alatti vízkészlet szennyezettségi határértékének átlépéséről szóló aktuális információk a Közegészségügyi Hivatal honlapján lesznek elérhetők.

A törvény a védett vízgazdálkodási területeken tiltja az építkezést, illetve az ipari épületek bővítését, kivéve, ha az átépítés hozzájárul a víz hatékonyabb védelméhez. Ezeken a területeken nem lehet majd vágóhidat és szemétlerakót sem létesíteni.

Tilos lesz azoknak a növényvédő szereknek a használata is, amelyek szennyezhetik a vizet, valamint tilos lesz az ásványkitermelés és a terület lecsapolása is. A törvény megsértéséért a jogi személyek és a vállalkozók esetében akár 165 000 euró, a többiek esetében pedig akár 5000 euró pénzbüntetés is kiszabható lesz.

A Lex Csallóköz elnevezésű törvény a többi védett területre is vonatkozni fog, a Csallóközön kívül a Sztrázsó-hegységre (Strážovské vrchy), a Beszkidekre (Beskydy) és a Jávornik-hegységre (Javorníky), a Nagy-Fátrára (Veľká Fatra), az Alacsony-Tátra nyugati és keleti részére, a Rimócára (Rimavica), a Szalatnára (Slatina) és a Felső-Ipoly mentére, továbbá a Murányi-fennsíkra (Muránska planina), a Gölnic (Hnilec) folyó felső szakaszára, a Szlovák-karszthegységre (Slovenský kras) és a Vihorlátra is.

Copyright © 2024 Somorjai