2021. okt. 21., csütörtök - Orsolya
mlyn

Átadták a felújított jókai vízimalmot - VIDEÓVAL

2019.5.20. 12:06
ma7.sk
Horváth Szomolai Andrea

Szép számmal érkeztek látogatók szombaton a felújított jókai vízimalom megnyitójára, hogy megcsodálják a Kis-Duna új köntöst kapott gyöngyszemét, és a szintén megújult szabadtéri múzeumot.

Újból látogatható a Kis-Duna partjának egy kanyarulatában magasodó jókai vízimalom Délnyugat-Szlovákia figyelemreméltó technikatörténeti műemléképülete. A cölöpös vízimalom és a szomszédságában elterülő szabadtéri múzeum felújítása és a környezet szépítése az INTERREG V-A Szlovákia – Magyarország program támogatásával valósult meg, a Fedezd fel a Kis-Duna és Mosoni-Duna értékeit kerékpáron és csónakkal projekt keretén belül. Nagyszombat megye 144 ezer eurót, míg Jóka község 215 ezer eurót fektetett a malom és a szkanzen revitalizációjába.

A nyitóünnepségen Kiš Gábor, Jóka polgármestere, Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke, és Berényi József, a megye alelnöke is köszöntötte a jelenlevőket. Takács Mihály, a Galántai Honismereti Múzeum igazgatója a malom történetével ismertette meg a hallgatóságot. A jókai vízimalom eredeti tulajdonosa Németh József volt. Az épületet említő legrégebbi okirat 1894-ből származik, ez a malmot még, mint hajómalmot említi.

A jókai vízimalmot az 1900-as évek elején építették át cölöpösre, majd az átépített malomban 1906-ban kezdtek őrölni. A helyiek elmondása szerint főleg rozst őröltek itt, és a távolabbi környékről is ide jártak a gazdák. A partról a malomba való bejárást az 5 méter hosszú híd biztosította.

mlyn2

Egy 1913-ban kiadott határozat alapján megtudhatjuk, hogy Németh Vince (Németh József fia) és felesége Hegedűs Teréz a malmot Németh Józseftől megvásárolta, és mint a malom új tulajdonosait bejegyezték őket az úgynevezett Vízikönyvbe. Ők építették át agy egyszintes malmot többszintesre. A malomban hengerszéket, felvonókat, a gabona tisztítására és az őrlemény szitálására gépeket helyeztek el. A molnárcsalád lakóháza az 1930-as évek végén került felújításra. Az utolsó molnár a malomban Németh Ernő volt.

mlyn3

A jókai cölöpös vízimalom és a mellette álló szabadtéri múzeum elődeink életéről, munkás hétköznapjaikról tanúskodik. Május 18-án emberek százai voltak kíváncsiak a felújított malomra és a környékére, a gyermekek nagy örömére pedig még a malomkereket is többször beindították. A jókai vízimalom hétköznapokon és a hétvégéken is várja a látogatókat.

 

 

Copyright © 2021 Somorjai