2024. júl. 25., csütörtök
jarmok_hu

Ami a csövön kifér – Kezdődik a 38. Csallóközi Vásár!

2018.9.20. 14:52
parameter.sk
Csütörtökön délelőtt már javában folyt a sürgölődés a Vásártéren, a sátrak készen, rotyog a gulyás, sül a pecsenye és a kolbász, délutántól pedig már a ringlispílek is hasítanak.

Délelőtt 11-kor tartották a 38. alkalommal megrendezett Hagyományos Csallóközi Vásár hivatalos megnyitóját, melyen részt vett a pozsonyi magyar nagykövetség képviselője, a megye képviselői, a városi hivatal és intézmények munkatársai.

„Manapság a Csallóközi Vásár elvesztette vásár jellegét, az utóbbi évek alatt kulturális és gasztrofesztivállá változott, melynek híre rég túlmutat járásunk határán, még a régióén is”

– ezekkel a szavakkal nyitotta meg a rendezvénydömpinget a város polgármestere, Hájos Zoltán.

jarmok_hu1

„Akik a koncertekre érkeznek, azoknak lehetőségük van vásárfiát vásárolni az otthon maradottaknak. Megkóstolhatják a vásári pecsenyét, sült kolbászt, pecsenyét, vagy éppen a libamájat. Az italok közül a murcit, a sört vagy épp a minőségi borokat a Borok utcájában”

– folytatta.

Emlékeztetett arra, hogy a kisállattenyésztőkkel együttműködve haszonállat-kiállítás és –simogató is található a vásárban, és ugyancsak visszatérő elem a Kézművesek utcája, amely ezúttal a MOL Aréna parkolójában lelhető fel.

jarmok_hu2

Hájos figyelmeztetett, hogy a vásárba magyar és szlovák előadóművészeket is meghívnak, hogy „ezzel is erősítjük a magyarok és szlovákok közti együttműködést”. Szlovák előadók közül idén mást nem igazán találunk a programban, mint a tulajdonképpen hazai, Dunaszerdahelyről származó Veronika Strapkovát, aki szombaton ad koncertet.

Üdvözölte a vásárba érkezőket Jozef Viskupič Nagyszombat megyei elnök is.

jarmok_hu3

„Úgy gondolom, nagyon fontos az üzenete annak, hogy Dunaszerdahelyen ragaszkodnak a hagyományokhoz. A vásár eredetileg a kereskedők ünnepe volt, akik évente egyszer itt kínáltak a portékájukat. Ma azon emberek találkozásának színhelye, akik egy jót szeretnének szórakozni, enni, ismerőseikkel találkozni, és ami nagyon fontos, egy kicsit megállni”

– fogalmazott a megyefőnök.

jarmok_hu4

A vásár programján délutánonként néptánc- és folklórcsoportokat, country zenei fellépőt, nótaénekeseket találunk, esténként pedig nagykoncerteket. Csütörtökön érkezik a Szabó Balázs bandája és a Hooligans, pénteken a Cimbaliband Danics Dórával és a WellHello, szombaton pedig a már említett Veronika Strapková mellett Charlie és a Magna Cum Laude. Pénteken és szombaton utcabál zárja a rendezvényt.

Hamarosan bővebb fotógalériával jövünk a vásár első délelőttjéről!

 

Copyright © 2024 Somorjai