2024. júl. 25., csütörtök
A vállalkozói szféra felmérése Somorján, inovációk, elégedettség a régióban, a vállalkozás nehézségei

A vállalkozói szféra felmérése Somorján, inovációk, elégedettség a régióban, a vállalkozás nehézségei

2020.12.14. 13:14
Peter Gábor

A somorjai vállalkozók körében végzett felmérés továbbá kutatta az inovációs lehetőségeket, a régióban működő vállalkozók elégedettségét, valamint a vállalkozással kapcsolatban felmerülő nehézségeket. Ezek minden vállalkozás esetén fontos aspektusok. A válaszok széleskörűek voltak, melyekből kiderült minden vállalkozás valami mást igényel.

Az inovációs lehetőségek keretén belül a vállalkozókat arról kérdeztünk, milyen mértékben fontos számukra az inovációs lehetőségek keresése, melyek a kulcsfontosságúak.

10. Az inovációs lehetőségek milyen szerepet jelentenek az ön vállalkozásában?

2prieskum

A vállalkozók többségének az újítások fontosak. Azonban van egy réteg, aki számára nem kulcsfontosságú kérdés, a megkérdezettek 10,7 %-a nem tudta ennek a kérdésnek a fontosságát megítélni. Több inovációs lehetőség megkönnyíti, felgyorsítja az egyes munkafolyamatokat.

Az inovációk témában maradunk továbbra is. A felmérés arra is irányult, hogy a jövőben 5 év terveznek e invációs programokat. A megkérdezettek fele számol az ilyen lehetőséggel. A megkérdezettek 43,5 %-a viszont nem tervez semmilyen inovációs lehetőséggel. Az inovációs lehetőségek közül a digitális technológiák bevezetését, illetve a gyártási technológia automatizálását tervezik.

A megkérdezettek 71,4 %,-a javítani szeretne a szolgáltatások minőségének javítása terén illetve a termékek kapcsán. A megkérdezettek 46,4 %,-a szeretne a dolgozók készségein javítani. Software javítás terén a megkérdezettek 39,3 %,-a szeretne változtani. A felmérés több kérdést is tartalmazott, a megkérdezettek több lehetőséget is megjelölhettek. A megjelöltek között gyakran szerepelt menedzseri feladatkörök javítása illetve a számítás technika effektívebb kihasználása.

A következő táblázat szemlélteti a válaszokat.

12. A felsoroltak közül kérem válasszon ki 5 jellemzőt, melyek az ön számára inovációt jelentenék

22prieskum

A régió értékelsére is kitértünk. A táblázat értékeli a kvalifikált és olcsó munkaerő elérhetőségét, megmutatkoztak Somorja erős illetve gyenge oldalai. A régió legerősebb oldala a város jó megközelithetősége. A megkérdezettek 18,5 %-a értékelte 10 ponttal ezt a kérdést. A város előnyös földrajzi fekvése is 22,2 %, a jó infrakstruktúra 11,1 %-ot kapott.

A legrosszabb értékelést az olcsó munkaerő jelentette.A megkérdezettek 14,8 %-a 1 pontot kapott. A válaszok alapján a régió ezen területeken változtatni kényszerül. És bízunk benne, hogy a következő felmérésig a helyzet jó irányba mozdul el.

A következő táblázat mutat erre rá.

13. Fejtse ki véleményét a felsorolt adatokkal kapcsolatban , minden kérdésnél 10 pontot oszthat szét. A 10 pont az elégedettet jelenti.

23prieskum

A vállalkozások támogatásánál maradunk még. Sokan csupán 1 pontot adtak erre a lehetőségre. A támogatási lehetőségek kapcsán a megkérdezettek 50 %-a válalaszolt úgy, hogy semmilyen információval nem rendelkezik. Ezek az eredmények nem csak az uniós támogatásokra vonatkoztak, hanem regionális és önkormányzati támogatásokre egyaránt.

Somorja önkormányzata az összesítésben jó eredménnyel végzett. A városháza, a hivatal szolgáltatásaival a válaszadók legnagyobb százaléka elégedett volt. A polgármesterrel illetve a városi rendőrséggel is elégedettek voltak.

A táblázatból ez egyértelműen kiderül.

23. Kapcsolatba került már a felsorolt személyekkel – szervezetekkel?

Amennyiben válasza igen, kérem tudassa azt is, hogy elégedett volt e, részben elégedett, nem voltam elégedett. Kérem jelölje be a megfelelő választ.

24prieskum

A vállalkozást a városban a megkérdezettek 12,5 %,-a jónak tartja, 58,3 %,-a kielégítőnek, 12,5 %-a rossznak tartja. A felmérésnek köszönhetően Somorja városának több lehetősége is van a helyzet javítására. Reméljük jövőre a válaszok még pozitívabbak lesznek.

logo_minor2021

Copyright © 2024 Somorjai