2023. okt. 5., csütörtök
lekaren

A természet patikája

2021.1.15. 05:00
Peter Gábor

Téli, hideg, szeles időben egyre többen fordulnak különböző megbetegedésekkel orvoshoz.  Kutatva régi feljegyzések közt számtalan olyan, népi gyógymódra, gyógynövényre bukkantam, amely segítség lehet ezeken a napokon.

A természet patikája számtalan immunerősítő gyógymódot tartogat, melyekkel akár egy-két nap alatt megszüntethetők a nátha és az influenza tünetei.

Természetes antibiotikumként ható mézes foghagyma, torokfertőtlenítő sós víz, vírusölő hagymaszirup, légúttisztító illóolajok – ezek a legfontosabb házi immunerősítő gyógymódokmelyek mind hatásosak megfázás esetén.

A fokhagyma  talán a legismeretebb természetes antibiotikum, vírus és baktériumölő hatású,  ezért csodafegyver a megfázásos időszakban akár megelőzésként, akár gyógymódként is hatásos. Nagyanyáink feljegyzései alapján  fél gerezd fokhagymát kell apróra vágni, és 1 teáskanál mézzel egyben lenyelni, mint egy kanalas orvosságot. Naponta akár 3-szor is megismételhetjük, hiszen ez a legjobb természetes antibiotikum, 2-3 nap alatt kitakaríthatja a kórokozókat a szervezetből.Nátha és influenza esetén fontosabb gyógynövény a kakukkfű és a bodza.

A kakuffű tea fertőtlenítő hatású, Köhögés, torokfájás, esetén fogyasszunk belőle napi 2-3 csészével mézzel ízesítve. A bodza tea pedig izzzasztó hatásával segíti a gyógyulást.

A feketeretek az influenzás, megfázásos időszakban nagyon hasznos tud lenni.  Egy nagy fekete retket meghámozunk, majd lereszeljük és 3 evőkanál mézzel összekeverjük. 10 órát állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk. Az így kapott levet egész napra elosztva fogyasszuk.

A feljegyzések a csallóközcsütörtöki  néhai Kállay  Margit néni mindenes füzetéből valók.

logo_minor2021

Copyright © 2023 Somorjai