2024. ápr. 21., vasárnap
valentin nap kép

A szerelmesek napja

2020.2.13. 17:00
Zsuzsanna Sill

Február 14-én  Valentin - napot ünnepeli a világ. Ezt a napot tartják a szerelmesek ünnepének.

A Bálint-nap pontos eredete a homályba vész, a pogány természetkultusz, a római életszeretet, a népszokások és a keresztény hit hagyománya egyaránt nyomot hagyott  rajta.

A katolikus egyház legalább három különböző Bálint (Valentin, Valentinus) nevű szent vértanút tart nyilván. A legismertebb Bálint, az ókori Rómában volt pap, amikor II. Claudius császár (268–270) megtiltotta a fiatal férfiaknak a házasodást, mert úgy vélte, hogy az egyedülállók a családosoknál jobb katonák. Bálint megtagadta a rendelet teljesítését, titokban továbbra is esketett, amiért kivégezték.

A  szerelmesek napját csak 90 –es évek óta tartjuk Szlovákiában és  Magyarországon is,  de már sokkal korábbról  vannak feljegyzések  a Bálint-nap ünneplése kapcsán. Igaz ennek a napnak  egyfajta időjósló hagyománya is volt. Ha Bálint-napon hideg, száraz volt az idő, akkor abban az évben jó termésre lehetett számítani. De ezt a napot tartották sok költöző madarunk visszatérési dátumának,  és a tavasz előhírnökének is.

Van ki kedveli, van ki ellenzi a Valentin – nap megtartását, igazi megosztó ünnep, ennek ellenére a virágboltok, éttermek, ajándékboltok egyik jelentős bevételi forrása. Rengeteg reklám hirdeti a különböző akciókat a Valentin – nap kapcsán. Önökön múlik  élnek e a lehetőségekkel. Mindenesetre egy kedves szó, egy szál virág még egy kapcsolat kárára sem vált.

logo_minor

Copyright © 2024 Somorjai