2024. júl. 13., szombat
bence

A szarvai Bánki Bence lett a szimulátoros Túraautó Világkupa győztese

2018.12.3. 10:14
felvidek.ma
komaromonline.sk

Amire a valóságban egyelőre még várni kell, az idén a virtuális világban már megvalósult: felvidéki magyar bajnokot avattak a szimulátoros Túraautó Világkupán, vagy ahogy többen ismerik: az Oscaro Esport WTCR-ben.

A szenzációs győzelmet a Somorja egyik városrészéből, a Szarváról származó 19 éves Bánki Bence szerezte meg, aki az idei szezonban Benjamin Lessennes 63-as rajtszámú autójával versenyzett a virtuális futamokon.

Bence tavaly egy Citroënnel indult az eSport WTCC-ben, akkor a hetedik helyen zárt, így egy egész szezonnyi tapasztalattal készülhetett az új idényre.

Az idei év aztán remekül indult a fiatal versenyző számára, hiszen rögtön az első futamot – melyet a Hungaroringen rendeztek –, megnyerte, a másodikon pedig az ötödik helyen végzett, így a bajnokságot vezetve kattinthatott tovább a legendás, nürburgringi versenyre, a Nordschleifére. Itt sajnos „csak” egy hatodik és egy negyedik helyet sikerült szerezni, aminek köszönhetően Jack Keithley megelőzte hősünket a táblázatban.

Igen ám, de a brit versenyző kihagyta a következő, zandvoorti versenyt, s mivel Bence itt a hatodik és a harmadik lett, ismét átvette a vezetést a bajnokságban.

Pozsonyi születésű felvidéki magyarként Bánki még egy, számára hazainak számító versenyen is részt vett, mégpedig a dióspatonyi Slovakiaringen, ahol az időmérőn a legjobb időt érte el, a versenyen pedig a második és a nyolcadik helyeket szerezte meg. Ennek ellenére a mínuszolással (mindenkinek kiesik a legrosszabb eredménye) már nem ő vezette a bajnokságot.

Ezután viszont beindult a Bánki-henger. A patonyi verseny után minden időmérőt megnyert, Japánban pedig nagy lépést tett a bajnoki cím felé. Az első futamon győzött, a másodikon pedig hatodik lett, és mivel a többiek gyengén szerepeltek, úgy vághatott neki a kínai versenynek, hogy akár már ott bajnok lehet.

A sanghaji időmérőn csak a 10. helyet szerezte meg. Az első futam utolsó körében két előzést is bemutatott, ezzel lett hatodik, majd jöhetett a második verseny, és a harc a győzelemért. Bence végül csak második lett, ám a mínuszolással így is meglett a bajnoki cím. Azaz meglett volna, de egyik ellenfele, Kevin Rebernak feljelentette az első futamon történt ütközésükért, melyért Bence ötpontos büntetést kapott. Viszont Jarschelt és Rebernakot is elmeszelték, így az utolsó, a makaói verseny eredményétől függetlenül Bánki Bence lett az Oscaro eSport WTCR első bajnoka. Az utolsó versenyhétvégén már nem is indult, nehogy büntetőpontokat szedjen össze.

Fantasztikus siker ez, nem is gondolnánk mekkora, hiszen manapság nagy divatja van a virtuális versenyeknek, és nagy a konkurencia.

Ide vagy ide kattintva visszanézhetik a Magyar és a Japán Nagydíjat.

Copyright © 2024 Somorjai