2024. jún. 20., csütörtök
ujszo scitanie

A népszámlálási ívet kötelező kitölteni

2021.2.16. 08:15
ujszo.com

A tegnap indult népszámlálás adatait leghamarabb 2022 elején hozzák nyilvánosságra. A felmérésben ugyan kötelező részt venni, de így is sokan lehetnek, akik nem töltik ki a kérdőívet.

A hírt a következő internetes portál közölte: ujszo.com

Ľudmila Ivančíková, a Statisztikai Hivatal demográfiai osztályának vezérigazgatója, a népszámlálás szakmai felelőse a felmérés elindítása alkalmából tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, a cenzus úgynevezett eszmei időpontja 2021. január 1. Ez azt jelenti, hogy a kérdésekre adott válaszokban az idén január elsején fennálló állapotot kell feltüntetni. „Ha valaki idén februárban házasodott, akkor az ívbe azt kell beírnia, hogy hajadon, mert január elsején még hajadon volt” – magyarázta. Az idén született gyermekek nevében pedig egyáltalán nem kell kitölteni az ívet. Az idősebb gyermekek adatait a szülőnek, törvényes képviselőnek kell bevinnie a rendszerbe. Ivančíková hozzátette, a népszámlálás első eredményeit 2022 elején tervezik közzétenni. Kiemelte, a népszámlálásban minden lakosnak részt kell vennie. A kérdőív kitöltése kötelező, aki elmulasztja, arra az önkormányzat 25-től 250 euró közötti büntetést szabhat ki. Azt is elmondta, mivel az adatok egy részét az állam központi nyilvántartásaiból nyerik ki, így azonosítani tudják azokat, akik nem töltik ki az ívet.

Sokan nem töltik ki

A népszámlálással kapcsolatban Gyurgyík László demográfus lapunknak elmondta, szerinte sokan lesznek, akik nem töltik ki a kérdőívet. „Kevesebben lesznek, akik egyáltalán kitöltik az ívet, mint a korábbi népszámlálásokkor” – mondta. A demográfus arról beszélt, jelentős problémát okozhat, hogy az íveket az eszmei időpont, vagyis január elseje után töltik ki.

 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai