2024. júl. 13., szombat
csali1

A nagy család – 40 éves a Csali

2018.11.26. 07:39
ma7.sk

A Fölszállott a páva népművészeti vetélkedőnek köszönhetően kevés ma az olyan felvidéki magyar ember, aki ne hallott volna a Csaliról. A televíziós vetélkedő 2016-ban kategóriagyőzelmet és az addiginál is nagyobb népszerűséget eredményezett a somorjai gyermek-néptáncegyüttesnek.

A Felvidék legnagyobb taglétszámmal rendelkező gyermektánccsoportja az idén ünnepli fennállásának negyvenedik évfordulóját, amelyet december 7-én és 8-án kétnapos gálaműsorral ünnepel meg. Évente csaknem ötvenszer lép közönség elé. Előadásainak zöme idehaza, Dél-Szlovákiában valósul meg, de gyakori vendégek Magyarországon is. A Nagy és az Ifi Csali jelenleg önálló, egész estés műsorával, a Ládafiával járja az országot. Az együttes vezetőjét, Nagy Myrtilt kérdeztük a Csali múltjáról és jelenéről, a négy évtized legnagyobb sikereiről és a 180 tagot számláló gyermekcsoport működéséről.

A kezdetekről

A Csemadok somorjai helyi szervezete 1978 szeptemberében a Csalló Népművészeti Együttes utánpótláscsapataként létrehozta a Csali Gyermektánccsoportot. Vezetőnek Bors Évát kérték fel. Rögtön az elején két korcsoport alakult, hiszen már az első próbákra 50-60 gyerek érkezett. A Csemadok mellett a Somorjai Városi Pionír- és Ifjúsági Ház (Kiss Imre akkori igazgató támogatásával) társfenntartója lett a gyermekcsoportnak. A szervezésben, felügyeletben, a kelléktári munkában, a szülőkkel való kapcsolattartásban két állandó segítője lett a Csalinak Kovács Lászlóné és Presinszky Lajosné személyében. Az első fellépésre 1979. május 18-án került sor, a talpalávalót a Csalló zenekar húzta.

csali

Koreográfusok, vezetők

1979-ben Bors Évát két új vezető követte. A Nagy Csalit a Szőttes táncosa, Horváth Judit vállalta el, a Kis Csali vezetését pedig  Czingelné Miklós Zsuzsanna, a Csalló táncosa. Három év múlva az első Csalisok kinőttek a csoportból, és átkerültek a felnőtt együttesbe, a Csallóba. A Csali újra tagfelvételt hirdetett. Ekkor újabb vezetőcserére is sor került. A kicsik Bartal Erika keze alá kerültek, a Nagy Csali művészeti vezetője pedig a Valacsay házaspár, Franciska és István lettek. Munkájukat Mayer József, a Csalló táncosa segítette. A 2000-es évektől kezdve sok koreográfus állt a Csali élén: Puháné Kontár Ibolya, Illés Kádek Kata, Válentné Bauer Kinga, Lelovics Andrea, Dobsa Fodor Mónika és Dobsa Tamás, Seregi Szilárd, Stresnyák Dagmar, Katona András és Brandl Ferenc. Aki máig hűségesen kitartott, és töretlen lelkesedéssel vezeti, tanítja a kisebb korosztályt, Valacsay Franciska.

Az új generáció

Az együttes jelenleg két korcsoporttal működik, és munkájában összesen 180 gyermek vesz részt. Az óvodások az Iciri-piciri, az alsó tagozatosok a Pici és a Kis Csali Gyermek-néptáncegyüttest látogatják, amelyet 1981 óta vezet kitartó lendülettel Valacsay Franciska óvónő, akinek a munkáját 2012 óta Dóczé Mónika segíti. A Nagy Csali tevékenységében a 11-13 évesek, az Ifjúsági Csali munkájában pedig a 14-18 évesek vesznek részt, vezetőik Nagy Myrtil és Madocsai Imre. Az együttes szerves részét képezi a Hideghéty Jenő vezette Csali zenekar is.

csali2

Én 2008-ban kezdtem a Csaliban dolgozni, amikor a lányom is elkezdett itt táncolni. Ekkor kért fel Valacsay Franciska, hogy a nagyobb lányokkal foglalkozzak, aztán évről évre több feladatot vállaltam a csoportban – mondja Nagy Myrtil, és hozzáteszi, hogy a céltudatosság, a célratörés az, ami egy együttest a sikerek felé visz. – A cél elérésének fontosságáról mindig sikerül meggyőzni a környezetemet. Így történt ez például a Páva esetében is. Mindez lehetetlen lenne a kollégák nélkül, hiszen Valacsay Franciska és Dóczé Mónika a 3 kisebb korosztállyal foglalkozik, fejlesztik a gyerekeket olyan szintre, hogy amikor a felsőbb csoportba lépnek, már nem okoz gondot velük dolgozni. Jó „alapanyaggal” alkothatunk új dolgokat. És én magam sem tudnék semmit tenni, ha nem lenne egy nagyszerű, tehetséges táncpedagógus kollégám, Madocsai Imre, aki az Ifjú Szívekben eltöltött éveknek köszönhetően nemcsak fantasztikus táncos, de nagy szakmai háttérismerettel is rendelkezik.

A kisebb csoportoknak heti egy próbájuk van, a Nagy és Ifi csoportnak heti kettő és időközönként (új koreográfia készítése, verseny előtti felkészülés, bemutató előtti felkészülés) több hétvégi próba. Nyáron néptánc- és népzenei táborokba járnak. A táncosok 80 százaléka somorjai, de a környező magyar falvakból is járnak ide gyerekek.

Erős, segítő háttér nélkül nem menne

Az együttes ma is a Csemadok égisze alatt működik, a Somorjai VMK biztosítja a próbatermet, a bemutatókra a színháztermet, valamint a fény- és hangtechnikát. – Van egy nagyszerű, összeszokott szülői csapatunk – mondja Nagy Myrtil –, amely minden fellépésre örömmel jön, sőt, már alig várják, hogy menjünk valamerre. Most már mindent rájuk lehet bízni, az öltöztetéstől kezdve a fésülésen át a felügyeletig. Nem volt ez mindig így, de nagyon hálás vagyok, hogy ezeket a feladatokat leveszik a vállamról, és több időm jut az alkotói munkára. Van már kosztümösünk is, rá is nagy szükség van, mert ha mi elindulunk egy fellépésre, az minimum 40 gyerek több viseletének az előkészítését is jelenti.

csali3

A 180 tagú Csali viseleteinek beszerzése, megvarrása nagyon sok pénzbe kerül. A viseletek anyagi hátterét a KKA és a Csoóri-program biztosítja. A szakmai fejlődés anyagi hátterét pedig a KKA és a Bethlen Gábor Alap.

Miért jó a Csaliban?

Szerintem ez minden csoportban így van: a legkisebbek azért járnak, mert hozzák őket a szülők, persze jól is érzik magukat, különben nem jönnének. A nagyobbak már a közösség miatt járnak, jól érzik magukat, örömet szerez nekik, hogy valamit együtt hoznak létre. Egy csapatot alkotnak, imádják a többnapos kiutazásokat. A legnagyobbaknál pedig már a tánc szeretetéről is beszélhetünk, de itt is mindennek az alapja a szeretetteljes közösség. Például éppen a tegnapi próba után az ifik búcsúztak, és megölelgették egymást. Ez annyira szép volt, el is érzékenyültem. Miért jó a Csaliban? Mert ez egy nagyszerű, hatalmas család, amely együtt hoz létre új dolgokat, teszi szebbé a világot.

Sikerek

Az együttes megalakulása óta előkelő helyezéseket ér el a különböző járási és kerületi versenyeken. 2008-ban, 30 éves kiemelkedő munkásságáért az együttes megkapta Nagyszombat megye kitüntetését. 2018-ban, 40 éves kimagasló színvonalú munkásságáért az együttest Somorja város Pro Urbe díjjal jutalmazta.

csali4

Ami a díjaknál is fontosabb

Ezek az eredmények azonban mind eltörpülnek amellett a küldetés mellett, amelyet a Csali a somorjai és a környékbeli gyermekekért a hétköznapokban tesz – mondja az együttes vezetője. – Együttesünk jelentősége nemcsak a hagyományok megőrzésében, a gyerekek és a fiatalok értékítéletének fejlesztésében és a szlovákiai magyarok kultúrájának ápolásában merül ki. Nagyon fontos szerepet játszunk a somorjai magyar közösség fejlesztésében és összetartó erejének növelésében is. És ezt sokkal fontosabbnak tartjuk, mint a látványos sikereket.

A Csali legkiemelkedőbb országos szintű eredményei

Országos Népművészeti Fesztivál Léva, Zselíz:

1981, harmadik díj

1983, a fesztivál nagydíjának második fokozata

1987, második díj és a legjobb gyermekjáték-feldolgozás díja

Eszterlánc – Szlovákiai Magyar Gyermek-néptáncfesztivál, Losonc, Fülek:

2009, ezüst sáv

2011, arany sáv

2013, kétszeres arany sáv (Kis Csali és Nagy Csali)

2016, kétszeres arany sáv (Nagy Csali és Ifjúsági Csali)

2018, arany sáv

Gyermektánccsoportok országos versenye:

1987, Eperjes, a legjobb feldolgozás díja, valamint a legjobb táncelőadás díja

1991, Eperjes, a legkimagaslóbb táncos előadás és legjobb koreográfia díja

2017, Liptószentmiklós, kiemelt arany sáv Néptáncantológia,

Néptáncegyüttesek Országos Seregszemléje, Komárom:

2018, ezüst sáv az Ifjúsági Csalinak

Fölszállott a páva, televíziós tehetségkutató verseny:

2016, kategóriagyőzelem

csali5

 

Copyright © 2024 Somorjai