2024. jún. 20., csütörtök
sliepky_hu

A madárinfluenza ismét felbukkant a Csallóközben

2021.2.4. 07:38
ma7.sk

A Csallóközben újra felütötte a fejét a madárinfluenza. Doborgazon volt a fertőzés gócpontja, méghozzá az egykori szövetkezeti telephelyen működő háziszárnyas-tenyészeten, ahol a teljes baromfi-állomány elpusztult.

A hírt a következő internetes portál közölte: ma7.sk

Miután a szárnyasokat tenyésztő gazda, Beck Tamás azt tapasztalta, hogy a tojótyúkok fokozatos elhullanak, vagy gyengélkednek, nem habozott és a Dunaszerdahelyen székelő Regionális Állat-egészségügyi és Élelmezésügyi Igazgatósághoz fordult.

Csölle Szilárd, aki a Regionális Állat-egészségügyi és Élelmezésügyi Igazgatóságon az állategészségügy felelőse, érdeklődésünkre elmondta, hogy Doborgazon mintegy hetven tyúk pusztult el, vagyis gyakorlatilag az egész állomány. Január 22-én igazolódott be a fertőzés a levett mintából, miután előző nap érkezett a bejelentés. Fokozatosan hulltak el az tojótyúkok, először, 2, aztán 4, végül már 29 darab pusztult el naponta. Az állattartó ekkor fordult segítségért a dunaszerdahelyi szakhatósághoz. Az elvégzett szövettani vizsgálatok nyomán egyértelműen beigazolódott a madárinfluenza okozta fertőzés.

Miután kiderült a fertőzöttség ténye, az állattetemeket megsemmisítésre elszállították, a területet fertőtlenítettek, majd döntöttek a megelőző intézkedésekről. Ezekről késedelem nélkül körlevélben tájékoztatták az érintett községeket is.Azután kellett ehhez a szélsőséges lépéshez folyamodni, hogy a Dunaszerdahelyen székelő Regionális Állat-egészségügyi és Élelmezésügyi Igazgatóság körlevélben rendelte el a haladéktalan intézkedést.

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai