2024. jún. 16., vasárnap
A kormány elfogadta a szakértők javaslatait

A kormány elfogadta a szakértők javaslatait

2021.3.1. 07:54
Peter Gábor

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő Facebook-bejegyzésben tájékoztatott arról, hogy a vasárnapi kormányülésen sikerült elfogadtatnia a szakértőkkel közösen kidolgozott javaslatait.

 

A hírt a következő internetes portál közölte: ujszo.com

 

 

 

 

„Nagyon örülök, és remélem, hogy a közös javaslataink segítenek a változás elérésében” – írta Matovič a bejegyzésben.

 

 

A szakértőkkel közösen kidolgozott, a kormány által is jóváhagyott legfőbb intézkedések tehát a következők:

 

 

– Március 8-tól az üzlethelyiségekben és a tömegközlekedési eszközökön, március 15-től pedig minden beltérben kötelező lesz az FFP2-es típusú védőmaszk viselése. Az intézkedés alól kivételt élveznek a gyerekek, akik továbbra is szájmaszkot hordhatnak.

 

 

– Hetente 500, véletlenszerűen kiválasztott mintán vizsgálják meg, milyen arányban van jelen a brit, illetve a dél-afrikai vírusmutáció az országban.

 

 

– A javaslatok célja, hogy a következő három hétben csökkenjen a járvány intenzitása. Ha ez sem válik be, március 21-ét követően lezárják az országot, leállítják a gyártást, valamint a jelenleginél is szigorúbban korlátozzák majd a lakosok mozgását.

 

 

– Az aktuális járványügyi helyzetet szem előtt tartva frissítik a Covid-automatát és az ország oltási stratégiáját.

 

 

– Az óvodások és az alapiskolák alsó tagozatos diákjai közül csak azok látogathatják az intézményt, akiknek szülei nem tudnak otthonról dolgozni. A diákokat és az alkalmazottakat heti két alkalommal tesztelik.

 

 

– A koronavírus-pozitív személyek ezentúl kizárólag orvoshoz vagy gyógyszertárba mehetnek, boltba nem.

 

 

– A kijárási korlátozás alóli mentesség csak reggel 5.00 óra és este 20.00 között érvényes, este nyolctól hajnal egy óráig csak sürgős munkavégzés, illetve orvosi ellátás miatt lehet elhagyni a lakhelyet.

 

 

– Csak a saját járásunkon belül utazhatunk a természetbe, más járásokba nem.

 

 

– Anyagi támogatást kapnak azok, akik karanténba kerülnek. Az intézkedés célja, hogy motiválják a karanténkötelezettség betartását, amelyet gyakrabban és szigorúbban ellenőriznek majd. Nő a járványügyi betegjárulék és az ápolási díj összege.

 

 

 

 

 

További információt ITT OLVASHAT.

 

 

 

 

Copyright © 2024 Somorjai