2024. júl. 24., szerda
dielne2

A kicsiket és nagyokat egyaránt magával ragadja az alkotás öröme

2018.10.26. 09:05
felvidek.ma

Csallóközcsütörtökön ünnepelte fennállásának tizenötödik évfordulóját a Játékvár Játszóház, ahol szülinapi foglalkozáson vehettek részt a virgonc gyerekek és lelkes szülők egyaránt.

dielne1

A kultúrházban megrendezett a programon az alkotni vágyók a nyolc különféle foglalkozás közül választva őszi dekorációkat készíthettek, de lehetőségük volt a közkedvelt gyöngyözésre és kosárfonásra is. A bátrabbak agyagozhattak és nemezből ékszereket készíthettek. A legkisebbek a Pöttöm-sarokban játszhattak, a Nosztalgia-sarokban pedig régi fotókat, plakátokat nézegethettek és emlékezhettek az Játszóházzal eltöltött évekre, kirándulásokra, táborokra.

A foglalkozás mellett a résztvevők az előtérben Nagy Viktória fotókiállítását tekinthették meg, aki egész kicsi kora óta a játszóház tagja.

A jubileum alkalmából bemutatásra került az Útravaló című évkönyv. A kézműves foglalkozások után Écsi Gyöngyi Az élet kenyere című mesés interaktív előadására invitálta a gyerekeket, akik a mesélővel együtt a mese szereplőivé válhattak.

Az alkalom kapcsán interjút adott a Játékvár Játszóház elnöke, Sill Zsuzsa, mely az alábbiakban olvasható.

dielne2

Kell egy jó csapat (Fotó: Bölcskei Tímea/Felvidék.ma)

Az eltelt 15 év alatt milyen kihívásokkal néztek szembe?

Szervezetünk 2003. október 18-án alakult meg, ekkor még pusztán szabadidős elfoglaltságot kínáltunk a gyerekeknek. Az első legfontosabb kihívás mégis az volt, hogy kezelni tudjuk a foglalkozások iránti élénk érdeklődést. Általa sikerült megfogalmazni a céljainkat, amelyeket azóta is követünk, nevezetesen az alkotás örömének átélését kreatív foglalkozások keretén belül, valamint a magyar nyelv, a hagyományok, nemzeti ünnepeink megismertetését azokkal a gyerekekkel is, akik vegyes házasságban születtek, vagy egyéb okból kifolyólag az iskolában nem találkoznak ezekkel.

Hogyan oldották meg a helyszínnel kapcsolatos problémát?

A második nagy kihívás volt megfelelő helyet találni a rendszeres foglalkozásoknak. Ebben nagy segítségünkre volt Csallóközcsütörtök egykori polgármestere, Kolláth Kornélia és az iskola akkori igazgatója, Mészáros Péter. Hála a felajánlásuknak, használatba vettük az iskola műhelyét, amely több felújítást követően ma is otthont ad a Játékvár Játszóháznak.

dielne3

Pöttöm-sarok (Fotó: Bölcskei Tímea/Felvidék.ma)

Civil szervezetként milyen megújuláson mentek keresztül?

Sikerült kidolgozni korosztályonként a foglalkozások menetét, módszertanát, illetve megtalálni ezekhez a megfelelő anyagi, pályázati forrásokat.

A kidolgozott módszert azóta bővítettük. Újdonság az óvodások részére kidolgozott projekt, ami egy-egy magyar népmesére épül, annak dramatizálásával, dalokkal, népi játékokkal fűszerezett mesés előadásával. Ez a projekt a Pöttöm klub nevet viseli.

Öt éve dolgoztuk ki a Rajzolj és nyerj rajzpályázatot versenyt, amellyel megszólítottuk a járás magyar tannyelvű óvodáit, iskoláit. Sok a pozitív visszajelzés, és a pedagógusoknak, illetve a médiában való szereplésnek és a szociális hálóknak köszönhetően már túlnőtt a járás határain, sőt rendszeresen külföldi magyar gyerekektől is érkeznek rajzok.

dielne4

A mesevilág bűvöletében (Fotó: Bölcskei Tímea/Felvidék.ma)

Miben változtak és mennyiben maradtak hasonlóak a mai gyerekek a 2003-as generációhoz viszonyítva?

Azt tapasztaljuk, hogy a gyerekek alapvetően nem változtak. Az őket érő hatások azonban nagy mértékben, s ez kihat a gyerekekre is. Nyitottak, megvan bennük az érdeklődés, mégis más módszerekkel kell őket motiválni, jobban oda kell figyelni a kitartásuk fejlesztésére. Jellemzően hamarabb akarják a sikert, hamarabb feladják, ezért is óriási a foglalkozásvezetőre háruló felelősség.

A pedagógusok, foglalkozásvezetők felelőssége az, hogy ezeknek a változásoknak alapján a rájuk bízott gyerkőcök részére példaértékű fejlesztési folyamatokkal álljanak elő.

dielne5

A kiállítás (Fotó: Bölcskei Tímea/Felvidék.ma)

Milyen terveik vannak a közeljövőre vonatkozóan?

Az elmúlt 15 év nemcsak ünneplésre ad okot, hanem egyben kötelez bennünket a további kitartó munkára. Mindenképp szeretnénk megőrizni az eddigi sikeres programjainkat, szeretnénk továbbra is aktív szereplői lenni a falu közösségi életének.

A kialakult állandó tagságunk mellett erősíteni szeretnénk az irodalmi színpadunkat, új tagok felvételével, hogy mások is átérezzék az alkotás örömét.

A legfőbb célunk pedig bővíteni a programot a szülőknek szóló képzésekkel, előadásokkal, amelyek a gyerekneveléssel és az egészséges életmóddal kapcsolatosak.

 

 

Copyright © 2024 Somorjai