2024. júl. 22., hétfő
korona

A hónap végére felújítják a Koronát

2020.10.16. 07:09
ujszo.com

A végéhez közelít a somorjai Korona felújítása, a tervek szerint a hónap végén átadhatják a határon átnyúló együttműködés keretében restaurált épületet. A közeljövőben a város kulturális életének szerves része lehet az egykori kolostor.

A hírt a következő internetes portál közölte: ujszo.com

Somorján 2018-ban az Arrabona EGTC által szerzett támogatásból láttak hozzá a Korona, az egykori pálos kolostor felújításához. A Modern kolostorok projekt keretében párhuzamosan Győrben is dolgoztak, ott a Széchenyi téren álló bencés kolostort újítják fel a támogatásból. A Korona homlokzata már elkészült. A városi hivatal tájékoztatása szerint a héten a padlóburkolatot és a térköveket is lerakták az épületben és az udvaron, emellett a restaurátori munkákkal is a befejezéshez közelednek, épülnek a szociális helyiségek.

„Heteken belül elkészül a Korona. Műemlékről van szó, így a megyei műemlékvédelmi hivatal koordinálta a felújítást, és mivel sokszor átértékeltek bizonyos terveket, például, hogy milyen anyagot mivel lehessen helyettesíteni, ez pluszköltséggel és idővel is járt”

– tájékoztatott Orosz Csaba, Somorja polgármestere.

Az elsődleges tervek szerint tavaly októberben befejezték volna a rekonstrukciót, de még a felújítás megkezdése előtt is hátráltató tényezők nehezítették a határidők betartását. Legutóbb az épület statikai hibáira utaló repedések jelentek meg a falakon, amelyek miatt tovább tolódott az átadás, ugyanis a hibák kijavításához is szükség volt a Nagyszombati Műemlékvédelmi Hivatal jóváhagyására. Orosz Csaba szerint október végére befejezik a munkát.

 

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai