2024. máj. 26., vasárnap
zastupitelstvo_hu

A helyi lakosok nem akarnak hulladékfeldolgozót Somorján

2020.1.21. 11:25
ujszo.com

Tiltakoznak a lakosok a Szenci útra tervezett hulladék-újrahasznosító üzem ellen. Az önkormányzat a napokban egyeztetett a petíciós bizottság tagjaival, valamint a beruházó képviselőivel.

A Palkov vállalat hulladék-újrahasznosító üzemet alakítana ki az egykori borüzem területén. Több mint ezerhétszázan írták alá a beruházás ellen indított petíciót.

Csendben indult
A társaság tavaly nyár végén tájékoztatta a terveiről a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal környezetvédelmi osztályát, a már folyamatban lévő átépítésekről viszont Somorja önkormányzatát nem értesítették. A lakosok figyelmeztették a várost a valamikori üzemben folyamatban lévő munkákra. A város élt a felügyeletei jogával, és mivel engedély nélkül láttak hozzá az átépítéshez, ezért 15 ezer euró büntetést szabtak ki a vállalatra. A cég ezután folyamodott építési engedélyért, ezt azonban nem kapták meg.

A hírt a következő internetes portál közölte: ujszo.com

Évi 150 ezer tonna
Az interneten is elérhető tervek szerint a társaság évi 150 ezer tonna hulladékot – réz és alumíniumkábeleket, valamint húszkilósnál köny-
nyebb elektromos motorokat – dolgozna fel a családi házas övezetben, vízvédelmi területen található üzemben. A város szakvéleményt készítettet a cég terveiről, amely szerint nem reálisak a feltüntetett adatok. A lakosok azt kérték a város vezetésétől, hogy ne engedélyezze a hulladékfeldolgozó kialakítását, több mint ezerhétszázan csatlakoztak a petícióhoz, amelyre a Palkov vezetése is reagált. A petíciós bizottságnak címzett levelében azonban már csak havi 2000 tonna elektromos hulladék feldolgozásáról írtak, amelyet hideg, száraz technológiával hasznosítanának. Mégis sokan, köztük a polgármester is, megkérdőjelezik a cég állításait. „Az ilyen tevékenység hatással van a forgalomra, ne állítsák, hogy nem zajos és nem porol” – fogalmazott Orosz Csaba.

További információt ITT OLVASHAT.

 

Copyright © 2024 Somorjai