2024. már. 3., vasárnap
clanok_hu

55 éves a somorjai Hilton, az egyik helyi magán-szakközépiskola

2018.10.30. 07:36
felvidek.ma

Szinte hihetetlen, de igaz: 55 éve alakult a Jednota Fogyasztási Szövetkezet Magán-szakközépiskola. A tanárok, tagok és szimpatizánsok hotelakadémia megalakulásának 20. évfordulóját is megünnepelték.

Ha az ember betölti az 55. életévét, az több mint érett kort jelent. Ebben az életszakaszban már sok minden mögöttünk van, de még mindig lehet álmodozni és tervezgetni a jövőt. Egy iskola életében ennyi idő sok-sok diákot, nemzedéket, tanárt és átélt eseményeket jelent.

A Csallóközi Éttermet a helybeliek Hiltonnak nevezték, mivel abban az időben Somorja legszínvonalasabb vendéglői közé tartozott. Ez a hely aztán még alkalmasabb volt a tanulók számára a szakma gyakorlására.

Ötvenöt évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az említett intézmény, melynek akkor a Fő utcai paulánus kolostor patinás épülete volt a székhelye. Az első évben 90 tanuló járt a három osztályba, majd az évek során emelkedett a számuk, ezért tizennégy évvel később az iskola a Fő utcáról a város szélén emelt új épületbe, a Csallóköz Étterem nevű modern épületegyüttesbe költözött át.

 

fotó: samorin.sk

Az eltelt 55 év alatt persze sok változás történt. Diákok ezrei végezték el a képzést, megnyílt a szakács és a pincér szak, megalakult a hotelakadémia, az épület tágas társalgóval, szaktantermekkel, cukrászműhellyel bővült. Ma pedig már szakács, cukrász, pincér szakok működnek, legújabban pedig az iskola kettős szakképesítést is nyújt: ez a cukrász-szakács szak. A hotelakadémia, regionális idegenforgalmi menedzserképző és szakács, pincér szak pedig érettségivel végződő szakok. A nappali képzés mellett a felnőttek számára is lehetőséget adnak a továbbtanulásra, akár érettségi után, vagy kiegészítő átképzés formájában valamennyi szakon.

Egy ilyen évforduló alkalmával mindig felidéződnek az emlékek is

A rosszak és jók egyaránt, de a diákok általában a jóra emlékeznek. Persze van, aki a rossznak megélt eseményekre is, de annyi év múltán azokra is nevetve gondolnak vissza.

A sikeres tanuló büszkesége minden iskolának.

A tantermeknek lelkük van, akárcsak az embernek. Az egykori diákok kezéből a gyerekek, unokák veszik át a stafétabotot, az iskola most az ő igyekezetük, küzdelmeik színtere, ahogy régen az előző nemzedékeké volt.

Bővebb tájékoztatást a tanintézményről a www.hasossamorin.edu.sk honlapon kaphat a tisztelt olvasó.

 

Copyright © 2024 Somorjai