2024. máj. 25., szombat
prace stavba

1,6 millió euróval csökken Somorja bevétele

2020.5.13. 14:37
ujszo.com

A koronaválság miatt módosította az önkormányzat somorja idei költségvetését. A válság, és a gazdasági helyzet alakulásától függően később is korrigálhatják a büdzsét.

A hírt a következő internetes portál közölte: ujszo.com

Somorján eddig 23 300 eurót költöttek az új koronavírus elleni védekezésre. Egyebek mellett folyamatosan fertőtlenítik a rendelőintézetet, és a forgalmas helyeket, védőmaszkokat osztottak a lakosoknak, tájékoztató táblákat helyeztek ki a népszerű kirándulóhelyeken. A tavalyi év zárszámadásának elfogadása után az idei költségvetésről tárgyaltak a képviselők. A pénzügyi bizottság javaslata alapján 1,63 millió euróval csökkentették a büdzsét.

Orosz Csaba polgármester lapunknak elmondta, hogy jelentős takarékoskodási intézkedéseket vezettek be, 20 százalékkal csökkentették a városi hivatal, illetve a város által fenntartott intézmények alkalmazottainak fizetését, megkurtították a szervezetek támogatását, leállították a beruházásokat.

A jelenlegi helyzet kihat a város életére, úgy kellett módosítanunk a költségvetést, hogy ha bekövetkezik a prognosztizált, legrosszabb előrejelzés, akkor ne ősszel kezdjünk kuporgatni. Ahol tudunk, ott spórolunk” – részletezte a polgármester.

Orosz Csaba szerint a járványhelyzet alakulásától függően következő hónapokban még többször módosíthatják a költségvetést. A korábban elkezdett beruházásokat, az Ambrózia idősotthon bővítésének befejezését, valamint a Korona felújítását nem érinti a moratórium, de a kerékpárúthálózat kialakítását nem kezdik el idén. „A kerékpárút építése egy nagy projekt, amelyre 2022-ig van időnk. Idén csak a közbeszerzési eljárást folytatnánk le, de a megvalósítással még várunk, pedig a pénz már a számlánkon van” – jegyezte meg Orosz Csaba. Somorján tavaly 30 százalékkal emelték az adókat. A polgármester a szemétdíjak terén a lakosoktól számít nagyobb bevételre, az ingatlandó nagy részét azonban a vállalkozók fizetik be, itt nagyobb kiesés várható.

További információt ITT OLVASHAT.

Copyright © 2024 Somorjai