utorok, 23. apr. 2024
xbionic bublina

Šamorínska bublina pre vrcholový sport nespľasne ani v budúcom roku

22.12.2020, 06:30
www.olympic.sk
Foto XBS

Vďaka spoločnej iniciatíve Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) a Olympijského tréningového centra X-bionic® sphere (XBS) v Šamoríne od polovice novembra funguje Karanténne centrum pre vrcholový šport s cieľom pomôcť slovenskému športu a zabezpečiť pre množstvo športovcov kontinuitu športovej prípravy. Štatút centra podporili štátny tajomník MŠVVŠ SR pre šport Ivan Husár aj splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport Karol Kučera a schválil ho Ústredný krízový štáb.

Do bezpečnej a kontrolovanej zóny až s negatívnym výsledkom PCR-testu

V rámci vytvorenej bezpečnej a kontrolovanej zóny na ubytovanie, stravovanie a športovú́ prípravu v Karanténnom centre pre vrcholový šport v Šamoríne platia mimoriadne bezpečnostné a hygienické opatrenia proti šíreniu pandémie nového koronavírusu a ochorenia COVID-19.

V ich rámci sa záujemcovia o pôsobenie v „bubline“ musia povinne podrobiť testovaniu PCR-metódou. Až do vyhodnotenia výsledkov sa musia zdržovať v osobitnej časti centra. Do bežného režimu fungovania hermeticky uzatvoreného Karanténneho centra prejdú až po vyhodnotení negatívneho výsledku testu.

 xbionic bublina1
V prvých týždňoch fungovania si možnosť prípravy v Karanténnom centre pre vrcholový šport užívali predovšetkým plavci.

Plavci prišli do Šamorína „masovo“, nasledovali ich rýchlostní kanoisti

Ako prvý športový subjekt prejavila záujem o účasť a trénovanie v tzv. "bubline" Slovenská plavecká federácia. Do Karanténneho centra pre vrcholový šport v novembri vyslala výpravu v počte viac ako 160 plavcov (juniorských a seniorských), diaľkových plavcov, paraplavcov, vodných pólistiek a akvabiel.

Požiadavka zriadiť karanténne centrum pre vrcholový šport vyplynula z kontextu opakovaných požiadaviek športových zväzov a športovcov. Najhlasnejšie bolo počuť hlasy práve zo Slovenskej plaveckej federácie, čo bolo logické.

„Sme nesmierne radi, že sa podarilo otvoriť toto centrum aspoň na záver roka počas druhej vlny pandémie, pretože plavecké športy boli najviac zasiahnuté opatreniami vydanými vládou SR a Úradom verejného zdravotníctva. Na plaveckú infraštruktúru bol vydaný lockdown na dlhých desať mesiacov, čo mohlo v našom vrcholovom športe spôsobiť katastrofálne následky.“ hovorí prezident Slovenskej plaveckej federácie Ivan Šulek.

xbionic bublina2
Výskyt plavcov v šamorínskej bubline je v posledných týždňoch doslova masový. Táto možnosť prípravy pre nich počas súčasných prísnych protipandémiových opatrení predstavuje záchranu.

„Treba povedať, že bez takejto možnosti prípravy by sa množstvo našich reprezentantov ocitlo v porovnaní so súpermi zo zahraničia v oveľa nevýhodnejšej situácii. Už na jar, počas prvej vlny pandémie, sme o zriadenie takého centra bojovali a sme veľmi šťastní, že aspoň v novembri, teda už počas oveľa dramatickejšej druhej vlny pandémie, sa nám to v spolupráci s XBS s podporou štátu a vďaka pochopeniu hlavného hygienika podarilo zrealizovať,“ konštatuje prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

Šéf slovenského olympijského hnutia dodáva: „Dôležité je aj to, že príprava v Šamoríne umožňuje športovcom nielen ďalej rozvíjať ich športovú kariéru, ale ich aj motivuje pokračovať v športovaní bez ohľadu na aktuálne dramatické okolité dianie. Bez takejto možnosti by neustále narastalo riziko, že viacero talentov by slovenský šport mohol nadobro stratiť, pretože by sa s prípravou ocitli takpovediac v beznádejnej situácii, keď by sa od športu jednoducho museli preorientovať na dostupnejšiu činnosť.“

Ako druhí po plavcoch prejavili záujem o sústredenie v Karanténnom centre pre vrcholový šport rýchlostní kanoisti zo Športového centra polície. Vzhľadom na pozitívny test na nový koronavírus u jedného kajakára však do bežného režimu fungovania hermeticky uzatvoreného Karanténneho centra mohla nastúpiť len časť kajakárov.

Bývanie, tréningy, strava, regenerácia aj AD-testy - všetko pod jednou strechou

xbionic bublina3
V šamorínskej bubline sú k dispozícii výborne vybavené športoviská, aj špičková posilňovňa.

V bezpečnom priestore Karanténneho centra pre vrcholový šport v Šamoríne je na kvalitnú prípravu a regeneráciu všetko pod jednou strechou. Nevynímajúc dva bazény, posilňovňu, gymnastickú halu a regeneračné centrum.

xbionic bublina4
Trávenie voľného času si v bubline možno spestriť napríklad aj hraním stolného tenisu.

Do „bubliny“, pochopiteľne, patria aj ubytovanie a stravovanie, inak by to nedávalo zmysel. Ako doplnok k športovej činnosti a vzdelávaniu je k dispozícii aj voľnočasová miestnosť s ponukou rôznych spoločenských hier, hracích konzol alebo bowlingu.

„Život v bubline je perfektný, čo sa týka podmienok na šport a vlastne na celkovú športovú činnosť. Páči sa mi, že sme sa tu stretli športovci z rôznych odvetví. Je to niečo nové. Možno by sa mi páčilo, kebyže to fungovalo aj do budúcna.“ prezradil olympionik v plávaní Tomáš Klobučník z Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica.

Základom kvalitnej prípravy je aj kvalitná strava. V súčasnej dobe donášok a krabicovej stravy je reštauračné stravovanie v bubline na nezaplatenie. Nielen vzhľadom na jedlo, ale aj na socializáciu spojenú s jeho konzumáciou v spoločnosti množstva ďalších športovcov.

„Konečne si môžem vybrať niečo podľa toho, čo mne chutí a čo mám rád, a zároveň sa môžem normálne najesť s priateľmi v reštaurácií,“ hovorí rýchlostný kanoista Športového centra polície Denis Myšák, člen striebornej „káštvorky“ z olympijských hier 2016 v Riu de Janeiro a majster sveta z roku 2015.

Ďalší kajakár, medailista z vlaňajších majstrovstiev sveta v K4 na 500 m Csaba Zalka, dodáva: „Podľa mňa táto bublina je super nápad. Rôzne športové odvetvia sú spolu, v jednej budove a spolu sa pripravujú. Ja si myslím, že je to super.“

Do Karanténneho centra nedávno zavítala aj delegácia Slovenskej antidopingovej agentúry, ktorá okrem edukačnej činnosti pre mladých športovcov vo forme prednášok vykonala aj dopingové kontroly medzi športovcami, trénujúcimi v šamorínskej bubline.

V centre sú aj podmienky na dištančné štúdium

xbionic bublina5

Keďže medzi športovcami v Šamoríne je aj veľa študentov, do ich programu patrí aj dištančné vzdelávanie. Buď sa pripájajú na internet z izby, alebo z vyhradenej miestnosti.

Je prirodzené, že športovci v šamorínskej bubline nevenujú všetok svoj čas len tréningom, ale naopak snažia sa aj patrične vzdelávať. V karanténnom centre sú utvorené ideálne podmienky na dištančné štúdium. Športovci si môžu vybrať z možnosti individuálneho štúdia v izbe, alebo v pripravenej konferenčnej miestnosti, ktorá je k dispozícii počas celého dňa.

„Naozaj to športovcom veľmi uľahčuje život, že ukončia dištančnú výučbu, vypnú sa a o desať minút už môžu byť pri bazéne,“ hovorí olympionička v synchronizovanom plávaní z Ria de Janeiro 2016 Nada Daabousová.

Daabousová sa v Šamoríne spolu s Dianou Miškechovou pripravuje na marcovú olympijskú kvalifikáciu súťaže párov. Tá bude priamo v Tokiu. Bez aktuálnej možnosti tréningov v bubline by naše akvabely nemali šancu kvalitne sa pripraviť na boj o účasť na OH.

Bublina bude fungovať aj naďalej, chystá sa do nej veľa karatistov

xbionic bublina6

Po množstve plavcov sa v Šamoríne tešia aj na športovcov z viacerých ďalších odvetví.

Iniciátori projektu Karanténneho centra pre vrcholový šport v Šamoríne veria, že jeho činnosť bude v ďalšom roku úspešne pokračovať. Očakávajú, že možnosť trénovať v bubline využijú aj ďalšie športové odvetvia. Momentálne prebiehajú rokovania so Slovenským zväzom karate, odkiaľ by mohlo prísť okolo sto športovcov.

„Snažíme sa stále vychádzať viac a viac v ústrety športovcom. Preto na základe vyhodnotenia tohto mesiaca a spätnej väzby od jednotlivých zväzov v nasledujúcom roku upravíme podmienky, resp. ponuku pre vrcholových športovcov. Minimálnu dĺžku pobytu plánujeme z dvojtýždňového, resp. mesačného intervalu znížiť na týždňový interval od nástupu, čo predstavuje 7 nocí / 8 dní,“ hovorí predseda dozornej rady x-bionic® sphere Juraj Bača.

Zmena zvýši dostupnosť pobytu v bubline aj pre menšie kluby či federácie

xbionic bublina7
Nielen naše akvabely, ale aj vodné pólistky sa v Šamoríne pripravujú na olympijskú kvalifikáciu.

Podľa Juraja Baču v x-bionic® sphere veria, že uvedenou zmenou sa pobyt v Karanténnom centre pre vrcholový šport stane dostupnejším aj pre menšie športové kluby či federácie, ktoré nemajú veľmi početnú základňu športovcov a väčšie disponibilné finančné prostriedky.

„Tým, že pre každý turnus športovcov na týždennej báze alokujeme takmer 20 zamestnancov, ktorí ostávajú so športovcami v ,bubline´, je pre nás naďalej potrebné, aby sme spájali čo najviac skupín športovcov viacerých zväzov a vedeli tak efektívne obsadzovať minimálne 40 izieb. Pri plnom rozsahu poskytovaných služieb a pri sprístupnení všetkých športovísk je to pre nás minimum na zachovanie udržateľnosti fungovania Karanténneho centra pre vrcholový šport,“ vysvetľuje Bača.

Siekel: Ide o udržanie kontinuity kvalitnej športovej prípravy na vrcholné podujatia

Prezident SOŠV Anton Siekel dopĺňa: „Slovenský olympijský a športový výbor považuje pokračovanie pôsobenia Karanténneho tréningového centra v Šamoríne za kľúčové pre udržanie kontinuity kvalitnej športovej prípravy nielen našich kandidátov štartu na olympijských hrách, ale aj na ďalších vrcholných seniorských a juniorských podujatiach v rôznych športoch.“

Copyright © 2024 Šamorínčan