piatok, 26. apr. 2024
Toxická skládka vo Vrakuni sa bude sanovať v roku 2017

Toxická skládka vo Vrakuni sa bude sanovať v roku 2017

27.10.2016, 13:25
Oznam
Pluska.sk

Pred Úradom vlády sa včera uskutočnila demonštrácia, na ktorej občania protestovali proti neriešeniu situácie s nebezpečnou chemickou skládkou vo Vrakuni.

Situácia je vážna a toxické chemikálie ohrozujú podzemné vody Žitného ostrova. Odborníci už namerali päťkilometrové znečistenie podzemných vôd od skládky v smere na Žitný ostrov.

,,Skládka kontaminuje podzemné vody a ničí zdravie občanov," povedal včera pre TASR starosta Vrakune Martin Kuruc.

Skládka vo Vrakuni vznikla v roku 1966, keď do vyschnutého koryta dunajského ramena, začali vyvážať odpad z chemickej fabriky. Ten sa nachádzal v kovových sudoch ale aj v kartónových krabiciach. Skládka sa uzavrela až v roku 1978, keď sa zasypala trojmetrovou vrstvou zeminy. Dovtedy sa tam navozili tisíce ton nebezpečného chemického odpadu.

Podľa zúčastnených ľudí je potrebné zmobilizovať všetky inštitúcie a subjekty a rýchlo nájsť riešenie. Včerajšieho zhromaždenia sa zúčastnil aj minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

,,Ministerstvo životného prostredia už vypracovalo projekt sanácie, ide to veľmi rýchlo. Chápem ľudí, že to chcú mať z krku, aj my to chceme vyriešiť veľmi rýchlo, ale procesy sa znásilniť nedajú. Robíme to v najkratších lehotách, ako sa len dá," vyhlásil včera pre TASR Sólymos.

Jeho rezort bude zrejme vládou poverený, aby situáciu riešilo. Minister Sólymos odhaduje, že sanácia skládky môže stáť 25 miliónov. S prácami by sa malo začať v druhej polovici roka 2017.

Reportáž z protestu si môžete prečítať aj v článku Obyvatelia z Vrakune sa búria: Nechceme piť jedy!

Copyright © 2024 Šamorínčan