Kúsok od Šamorína (cca 20 km) chce grécky pekárenský gigant Chipita postaviť obrovskú pekáreň, ktorá ročne vyprodukuje až vyše 72-tisíc ton pečiva.
To je polovica dnešnej celoslovenskej výroby. Jediný podnik Grékov tak vyrobí polovicu toho, čo dnes po celej krajine pečie až zhruba osem desiatok väčších priemyselných pekární.
Celý závod ležiaci na ploche sedem a pol hektára má pritom Grékov stáť až 63 miliónov eur a prácu má v ňom nájsť vyše šesť stoviek ľudí. Vyplýva to z investičného projektu, ktorý už Gréci predložili slovenských povoľovacím úradom.
Doteraz sa sem oba tieto produkty vo veľkom iba dovážali. V budúcnosti by už mohli pochádzať z tuzemskej produkcie. Vlani tu napríklad Chipita predala svoje produkty za skoro osem a trištvrte milióna eur.
Výstavba nového juhoslovenského závodu sa má rozbehnúť už pred budúcoročným letom. A naštartovanie samotnej výroby sa očakáva pred letom roku 2019.
V Dunajskej Strede pritom už roky pôsobí aj vôbec najúspešnejšia tunajšia pekáreň. Podnik Minit v rukách rodiny Ambrovicsovcov v posledných rokoch rastie najrýchlejším tempom spomedzi všetkých domácich pekární a vykazuje aj najvyššie zisky. Vlani tento podnik pri tržbách presahujúcich 22 miliónov eur zarobil vyše trištvrte milióna eur. Ostatné slovenské pekárne sú len vo vysokých stratách či iba v dosť nízkych ziskoch.
Konkurenčnou výhodou Minit ale je, že ako jediná tuzemská pekáreň vyrába mrazené pečivo na dopekanie a má aj širokú sieť malých vlastných pekárničiek.
Pre porovnanie, Chipita tu vlani zo svojich dovozových produktov zarobila skoro 450-tisíc eur.
Prevzaté zo stránok www.etrend.sk. Pôvodný článok tu.